Vučić: Dolazak Lavrova mogao bi ugroziti planirani Scholzov posjet

04/06/2022
1 minuta čitanja

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je kako ne isključuje mogućnost da bi posjet ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova Beogradu, najavljen za 6. i 7. juna, mogao ugroziti…

… posjet njemačkog kancelara Olafa Sholza, koji se očekuje 10. juna.

– Ništa ne isključujem, odgovorio je Vučić novinarima na pitanje bi li ranije dogovoreni dvodnevni boravak Lavrova u Beogradu moglo ugroziti posjet šefa njemačke vlade.

Vučić je poslije obilaska ukrajinskih izbjeglica u Centru za azil potvrdio da je posjet Lavrova planiran i da je u pogledu protokola “sve zakazano”.

– To je sve u redu, ali ima nekih drugih problema…Vidjet ćemo narednih dana.. Strpite se dan ili dva pa ćemo vidjeti. Moguće je da će sve biti u redu, moguće je i da ne bude, odgovorio je Vučić.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova najavila je ranije danas da će šef ruske diplomacije doputovati u dvodnevni posjet Srbiji 6. i 7. juna.

Posjet Lavrova dolazi u vrijeme pritisaka zapadnih zemalja i Europske unije na Srbiju da se pridruži sankcijama međunarodne zajednice protiv Rusije, a najavu njegova dolaska prate i poruke srbijanske oporbe državnom vrhu da je posjet neprimjeren u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu.

Posljednje u nizu reagiranja je priopćenje udruge “Rusi, Ukrajinci, Bjelorusi i Srbi zajedno protiv rata” u kojem su poručili da “agresoru nije mjesto u Srbiji” i pozvali predsjednika Srbije i državni vrh da uskrate gostoprimstvo Lavrovu.

Prijem visokog dužnosnika Rusije u službeni bilateralni posjet, kako je ocijenjeno, u ovom trenutku označit će jasno odsustvo osude agresije i empatije za stradanja ljudi u Ukrajini, svrstavanje Srbije na stranu agresora i poništavanje glasanja Srbije u UN-u za Rezoluciju o osudi agresije Rusije na Ukrajinu, javlja Hrt.

Lavrov će se u Beogradu, kako je najavila Zaharova na današnjem brifingu za medije, sastati s Vučićem, ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem, predsjednikom Skupštine Ivicom Dačićem i srpskim patrijarhom.

Planirano je da teme razgovora budu politička i ekonomska suradnja Rusije i Srbije, te “druga aktualna pitanja međunarodne politike”.

Idina vrh