Vučić o teritorijalnom integritetu BiH i Ukrajine

05/05/2022
1 minuta čitanja

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da se “tako sladostrasno” kako se sada govori o teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i Ukrajine, …

… nije govorilo o teritorijalnom integritetu Srbije 1999. godine i naglasio da tada nikoga nije interesovao teritorijalni integritet Srbije, već je pogažen na najbrutalniji način, da bi se izdvojila jedna teritorija iz suverene, međunarodno priznate i nezavisne Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Svi kojima su puna usta teritorijalnog integriteta danas, drže nam predavanja kako treba da zaboravimo na Rezoluciju 1244 i poredak Ujedinjenih nacija”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa njemačkom ministarkom odbrane Kristin Lambreht.

Vučić je istakao da će Srbija čuvati mir i stabilnost u regionu, da je to njena politika i trajno opredjeljenje, i da je pružio “sve lične i političke garancije Srbije da će se tako ponašati”.

Rekao je da tokom razgovora sa Lambreht nije koristio priliku da govori loše o nekima u regionu “jer to Srbija ne radi”.

“Ja sam preko 6.000 puta javno govorio o teritorijalnom integritetu i Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine, i poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, i bez obzira na to, bar 10.000 tekstova je izašlo o tome kako to nije istina i kako se samo čeka trenutak napada iz Srbije, i takve gluposti više ne mogu čak ni da objašnjavam ili komentarišem”, rekao je Vučić

Vučić je istakao da je sa Lambreht “postigao saglasnost” po pitanju političke i pravne prirode sukoba u Ukrajini.

Istakao je da mu je Lambreht na “izuzetno učtiv način” prenijela zahtjeve Njemačke i Evropske unije oko ponašanja Srbije u budućnosti.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, Vučić je rekao da je “važno da razgovaramo, budemo fer, pošteni i iskreni jedni prema drugima, pa makar se i svađali” jer se “tako razgovara u demokratskom duhu”.

Lambreht je rekla da se Evropa suočava sa ratom koji je bio nezamisliv “pogotovo u ovom regionu gdje svi ljudi znaju šta znače strahote i kakve posljedice ima”.

Istakla je da je “Putinov napadački rat” pokazao koliko je važno da se oni koji se zalažu za iste vrijednosti – mir, slobodu i teritorijalni integritet – “pojasne koliko su spremni da snose posljedice” zbog zalaganja za te vrijednosti.

Dodala je da je Njemačka pozdravila to što se Srbija jasno pozicionirala u Ujedinjenim nacijama u odnosu na te vrijednosti.

“Bilo mi je zadovoljstvo da sam čula jasnu izjavu kada je reč o teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine (BiH) koji Srbija jasno podržava. Za BiH je važno da može da se pouzda u to, i da sve težnje ka stabilizaciji u BiH takođe imaju podršku”, rekla je Lambreht.

Idina vrh