Vučić o zabrani posjete Jasenovcu: Nisam htio ići na more u Hrvatsku

18/07/2022
minuta čitanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti nakon što mu je Hrvatska zabranila posjet Memorijalnom centru “Jasenovac”.

Vučić je reagirao i na neke od komentara o njegovom odlasku na more. Inzistira da je “neukusno mješati to”, kao i da mu “nije stalo do mora, nego do Jasenovca”.

“Informacija da mi je zabranjen ulazak u Jasenovac ne pojavljuje se u srpskim medijima. Ovo govorim zbog srpskih medija koji su prethodnih dana govorili da pravim cirkus. Nekad zbog Rusije i Kosova, a nekad zbog pada ukrajinskog aviona u Grčkoj”, započeo je Vučić.

Pojasnio je da je prvu informaciju o incidentu objavio Jutarnji list.

“Informaciju o mom posjetu Jasenovcu objavljuje Jutarnji list, reakcija nema. Mislili su da ćemo izaći u javnost, iako smo htjeli u tišini poslati protestnu notu. Znali su da Maja Bogdan ima zakazan sastanak u 10 sati da dođe i primi dopis i onda su krenuli s napadima”, ističe Vučić.

Dodaje da je planirao otići i položiti cvijeće na spomenik.

“Zamislite taj haos jer ćete položiti cvijet. Možda je problem u mojoj traci koja bi bila crveno-plavo-bijela, po mjeri stradalog naroda”, podvukao je Vučić.

Osvrnuo se i na pisanje hrvatskih medija koji su cijeli slučaj nazvali “haosom”.

“Nazvati to haosom i provokacijom bilo je pretjerano i iznenadilo me. Najsmješnije je kad hrvatski mediji u Hrvatskoj i BiH izdvajaju one tabloide iz Srbije koji im se sviđaju, a one druge neće prikazati jer imaju drugačiju naslovnu stranu, a da o meni i Srbiji ne pričaju crno”, rekao je Vučić.

Kaže da je 2. septembra 2021., mjesec dana nakon “Oluje”, prvi put kontaktiran Plenkovićev kabinet. Javili su se ljudi iz Vučićevog kabineta, a u Jasenovac je trebao ići 10. septembra.

“4. septembra dobili smo odgovor da se posjet odgađa zbog “unutarnjepolitičke situacije”. Prihvatili smo ga, ali o tome nikoga nismo obavijestili, tako se to radi s partnerima. 1. marta ponovili smo zahtjev, a nakon dva dana dobili smo poruku “posjet u ovom trenutku nije dobrodošao”. Ja sam donio odluku da ne idem u Jasenovac, nismo kukali niti smo se ikome zbog toga žalili”, kaže Vučić.

Ističe da je želio iskazati poštovanje prema srpskim, židovskim i romskim žrtvama i ništa više.

“U četvrtak, 14. jula, Predsjedništvo mi je prenijelo molbu da ne idem u Jasenovac i da su iznenađeni odlukom o neformalnom posjetu. I onda je uslijedio cirkus od 8.30 ujutro, a da mi ništa nismo napravili. , a bijes se svodi na to što sam htio ući u neku državu EU, što sam htio položiti cvijet na mjesto gdje su ubijene stotine hiljada Srba. Nelogično je da mi se zabranjuje ovako nešto reći, i sve opravdavati provokacijama. Argument da sam sve radio prije “Oluje” je laž, jer sve radim od septembra prošle godine, nije istina ni da sam htio ići na more u Hrvatsku, ne zanima me more zanima me Jasenovac Pošto su ovdje rekli da je Tadić bio u Jasenovcu da kažem nije nikad išao kao predsjednik”, istakao je Vučić.

Idina vrh