Vučić pred najtežom odlukom u karijeri: Izdati Moskvu ili se konfrontirati sa Zapadom

30/03/2022
minuta čitanja

Povodom nastupajućih općih izbora u Srbiji te najvećeg izazova u dosadašnjem političkom djelovanju Aleksandara Vučića da se opredijeli između Zapada i Rusije, razgovarali smo sa Aleksandrom Popovom političkim analitičarem iz Novog Sada.

Na početku razgovora Popov je kazao da je trenutno krajnje neizvodljivo prognozirati kako će se Vučić postaviti u novim okolnostima ukrajinske krize prema Bosni i Hercegovini, regionu i Evropskoj uniji.

“Nas čekaju izbori s jedne strane, a s druge vidimo kako se komplikuje stvar oko Ukrajine i naravno oko pristupa EU, Sjedinjenih Američkih Država i ostatka svijeta, svrstavanje ili nesvrstavanje u odnosu na rusku agresiju na Ukrajinu”, rekao je Popov.

Smatra da je Zapad dao Vučiću vremena do narednih izbora da ne vrše pritisak na njega oko izjašnjavanja u kontekstu ruske agresije.

“Za sada je to faktički ona konstanta koju smo i do sad imali da smo mi eto na evropskom putu, ali nam je Rusija bliska zemlja koja nas je i štitila u Vijeću sigurnosti, pomogla nam vojno, poklonila nam dva korištena MIG-a, da je to bratski narod itd. Glasali smo u Generalnoj skupštini UN-a za rezoluciju ali istovremeno šaljemo poruke Rusima da ostajemo pri svom stavu prema Rusiji”, rekao je Popov, dodavši da je Moskva poslala poruku da razumije poziciju Beograda.

U nastavku ističe da nije siguran da Rusija u tom smislu razumije Srbiju.

“Nisam siguran kako će prelomiti Vučić i srbijansko rukovodstvo nakon izbora ako bude pod žestokim pritiskom da se to desi. Tu su dvije muke, jedna je što je od 2012. godine naš strateški pravac Evropska unija i da je to glavni partner. U međuvremenu je stvarana jedna atmosfera, kroz medije i izjave zvaničnika, da su nam Rusi glavni politički i ekonomski partner, što je netačno”, smatra Popov.

Dodaje da je većina stanovnika Srbije proruski orijentisana što predstavlja dodatni problem za predsjednika Srbije.

“Ako okrene leđa Rusiji onda će ga Rusija doživjeti ne kao neprijatelja kao druge zemlje koje su uvele sankcije, nego kao izdajnika koji im je zabio nož u leđa. To je kao kad kumu poljubiš ruku onda si mu dužnik dovijeka”, naglašava Popov, te dodaje da zbog proruskog stava građana posljedice može trpiti i na unutrašnjem planu što bi bilo podstaknuto od Rusa.

To će se desiti u slučaju da Vučić okrene leđa Moskvi.

“S druge strane ako prelomi na stranu Rusije onda to drastično mijenja položaj Srbije i na unutrašnjem i na vanjskom planu. Na vanjskom planu mi ćemo biti odsječeni od Evrope, od evropskih fondova i evropske perspektive čime će biti iznevjeren ogroman broj građana koji sebe vide u EU”, tvrdi Popov.

Također, smatra Popov i takva opcija će za Vučića biti nepovoljna.

“Građani Srbije će to da osjete i to sigurno debelo. Rečeno je do ulaska u EU do 70 posto da bude usaglašenost vanjske politike, ali niko nije očekivao, ili ovo naši koji su vodili takvu politiku nisu očekivali da će to tako brzo da se desi, ta dramatična situacija i da će to morati za kratko vrijeme da se prelomi”, smatra Popov.

U nastavku je rekao da ne postoji šansa da Aleksandar Vučić izgubi nastupajuće izbore.

“On je sve svoje resurse upotrijebio i promijenio je onu devizu s kojom je išao na izbore “Zajedno možemo sve” u “Mir i stabilnost – Vučić”. On pravi dramatičnu atmosferu, dramatična jeste, ali on to još dodatno dramatizuje, kao eto on je jedini koji može da upravlja ovakvom jednom kritičnom situacijom”, naglašava Popov.

Dodaje da uz sve resurse koje je upotrijebio, kupovinu glasova, pritiske koje vrši, zastrašivanja i medijsku satanizaciju opozicionara ne može izgubiti izbore.

“Ako se prelomi na stranu Evropske unije i uvedu sankcije to će značiti da će Srbija morati drugačije da se postavi prema regionu, da ne može da bude remetilački faktor, a ne ko što se sad govori stub stabilnosti u regionu”, rekao je Popov.

Naglašava da ne može objasniti zašto je Evropa, a još više SAD držala Srbiju kao stub stabilnosti u regionu.

“Uzmimo Escobara koji je rekao da postoje tri stuba stabilnosti, ko da je prepisivao od Vuka Jeremića. To su EU, NATO i Otvoreni Balkan. Otvoreni Balkan je toliko na klimavim nogama. Postao je alternativa Berlinskom procesu. Odjednom se favorizira nešto što su inicirala dva autokrata, Edi Rama i Vučić, a istovremeno imamo dva velikodržavna koncepta, jedan je “Velika Albanija”, a drugi “Srpski svijet”. Onda se čudimo zašto i SAD vrši pritisak na Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu da uđu u Otvoreni Balkan. Kao što je Milošević 90-tih godina bio tretiran prvo kao faktor stabilnosti, pa je onda odjednom postao balkanski kasapin. Vidjet ćemo kako će se okrenuti priča”, smatra Popov.

Sarajevodanas/klix.ba

Idina vrh