Wagnerov plaćenik otkrio šta se dešavalo u pobuni protiv Putina: ‘Nema dogovora, ovo je naše’

23/07/2023
minuta čitanja

Bivši plaćenik koji je sudjelovao u pokušaju pobune protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina kaže da on i njegovi suborci “nisu imali pojma” što se događa.

U roku od samo 24 sata, vođa Wagner grupe, Yevgeny Prigozhin, organizirao je pobunu, poslao trupe prema južnom gradu Rostovu, a zatim dalje prema Moskvi.

Borci Wagner grupe rijetko govore medijima, ali BBC je razgovarao s nižim zapovjednikom koji se našao usred događaja.

Gleb – nije njegovo pravo ime – prethodno je sudjelovao u borbi za simbolični grad Bahmut na istoku Ukrajine. Kada je pobuna počela, odmarao se sa svojim odredom u vojarni u ruskoj okupiranoj regiji Lugansk.

Rano ujutro 23. juna dobili su naredbu da se pridruže koloni boraca Wagner grupe koji napuštaju Ukrajinu. Naredba je došla od zapovjednika Wagner grupe, kojeg Gleb iz sigurnosnih razloga ne želi imenovati, ali koji je djelovao po naredbi Prigozhina i Vijeća za zapovijedanje Wagner grupe.

“Potpuno smo raspoređeni”, rečeno mu je. “Formiramo kolonu, krenimo.”

Gleb kaže da niko nije znao gdje kolona ide, ali iznenadio se kada je shvatio da se kreću dalje od linije fronta.

Borci Wagner grupe nisu naišli na nikakav otpor dok su prešli rusku granicu i ušli u regiju Rostov.

“Nisam vidio graničare”, prisjeća se. “Ali saobraćajna policija nas je pozdravljala na putu.”

Kanali koji su blisko povezani s Wagner grupom na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram kasnije su tvrdili da su graničari na graničnom prijelazu Bugayevka položili oružje dok su Wagner borci stigli.

Ti kanali su dijelili fotografiju navodno sa tog događaja koja je prikazivala dvadesetak nenaoružanih osoba u kamuflažnim uniformama.

Kako su se približavali Rostovu na Donu, borcima je naređeno da okruže sve zgrade agencija za provedbu zakona u gradu i zauzmu vojni aerodrom. Glebov odred dobio je naredbu da preuzme kontrolu nad regionalnim uredima Federalne službe sigurnosti (FSB).

Kada su se približili zgradi, činilo se da je potpuno zaključana i prazna. Upotrijebili su bespilotnu letjelicu da provjere ima li znakova života.

Nakon pola sata, vrata su se konačno otvorila i dvije osobe su izašle na ulicu.

“Rekli su: ‘Momci, sklopimo dogovor‘”, prepričava Gleb. “Rekao sam: ‘O čemu bismo se mogli dogovarati? Ovo je naš grad.’

“Dakle, samo smo se dogovorili da ćemo se međusobno ostaviti na miru. Povremeno bi izlazili vani pušiti.”

Rostovski novinari su izvijestili o sličnoj situaciji s mnogim vladinim zgradama u gradu i oko njega. Borci Wagner grupe bi prvo poslali bespilotne letjelice iznad njih, a zatim bi ih okružili. Niko nije smio napustiti zgradu, ali dostavljači hrane su imali dopuštenje za ulazak.

Dok se sve to odvijalo, vođa Wagner grupe Prigozhin bio je u sjedištu Južnog vojnog okruga ruske vojske, gdje se sastao s zamjenikom ministra obrane Rusije, general-poručnikom Yunus-bek Yevkurovim, i zamjenikom načelnika Glavnog stožera, general-poručnikom Vladimir Alexeyevom.

Prigozhin je zahtijevao da mu preda načelnika Glavnog stožera, Valeryja Gerasimova, i ministra obrane Sergeja Šojgua.

U isto vrijeme dok je Prigozhin bio na sastanku, još jedna kolona boraca Wagner grupe bila je u pokretu.

Gleb potvrđuje medijske izvještaje da je ovu kolonu predvodio osnivač Wagner grupe, Dmitry Utkin, bivši pripadnik specijalnih snaga koji rijetko izlazi u javnost.

Kaže da je ova kolona išla glavnom autocestom prema Voronežu i očito prema Moskvi.

Dakle, je li Gleb znao plan – što Prigozhin namjerava ili planira učiniti?

Psovao je dok je izravno rekao da nije imao pojma. “Saznali smo što se događa iz Telegrama, kao i vi.”

Kako je dan odmicao, slike onoga što se događa u Rostovu su se prenosile diljem svijeta. Ljudi su bili iznenađeni kad su vidjeli lokalne stanovnike i čak lokalne novinare kako se navodno smiju i razgovaraju s nekim od inače zatvorenih boraca Wagner grupe koji su okupirali njihov grad.

To su bili bivši osuđenici“, kaže Gleb, referirajući se na mnoge zatvorenike ili osuđenike koji su bili regrutirani u Wagner grupu prošle godine. “Nikome nije rečeno da ne smiju, nikoga nije briga za njih.”

Za etablirane borce poput Gleba, koji su unajmljeni dugo prije rata u Ukrajini, pravila su puno jasnija.

Rekao je BBC-u da su im stariji zapovjednici u proljeće rekli da će svakoga ko razgovara s medijima “eliminirati”, tj. ubiti. Više bivših boraca Wagner grupe nam je reklo istu stvar.

Na večer 24. juna, Gleba je kontaktirao jedan od svojih nadređenih i rečeno mu je, bez ikakvog objašnjenja, da on i njegov odred sada trebaju vratiti se u kasarnu u Lugansk.

Dok su se vraćali u vojarnu, pratili su vijesti na Telegramu.

Pročitali su da su podignute krivične prijave protiv Prigozhina, a zatim su odbačene, i da će on otići u Bjelorusiju.

Zatim su pročitali da borci Wagner grupe neće biti pozvani na odgovornost zbog svoje uloge u pobuni zbog svojih “borbenih zasluga”, prema riječima glasnogovornika predsjednika Putina, Dmitrija Peskova.

Za Gleba i njegov odred, njihova budućnost sada je nejasna. Rečeno im je da ostanu u kasarni u Lugansku i čekaju daljnje naredbe.

Domaćini, vlasti takozvane Luhanske Narodne Republike, proruski separatisti na istoku Ukrajine, zainteresirani su saznati više o njihovim planovima za budućnost i šta će se dogoditi s njihovom opremom i streljivom, kaže Gleb.

Kada ga pitaju zašto ne napušta Wagner, Gleb ima jednostavan odgovor: “Moj ugovor još nije istekao“, piše BBC

Idina vrh