Zahiragić i dinastija nemaju pravo odvesti Bošnjake u smrtonosni zagrljaj Rusije i Srbije

19/02/2023
minuta čitanja

Politički analitičar i kolumnista “Dnevnog Avaza” Fadil Mandal objavio je osvrt na sinoćnje gostovanje Harisa Zahiragića, zastupnika u Skupštini KS na Face TV.

Njegov osvrt objavljujemo u cijelosti:

– Kaze Haris Zahiragić, mlada zvijezda SDA i miljenik dinastije da mu je narod važniji od države i da će se Bošnjaci, odnosno on i SDA okrenuti prema Rusiji, Kini i Srbiji, i na toj strani tražiti saveznike i prijatelje, ako se zapadne zemlje nastave ponašati, kako on tvrdi, „antibošnjački“ i ako dalje budu podržavale visokog predstavnika Kristijana Šmita.

Neka pogleda i prouči sudbinu Palestine

Nadam se da ovaj potpuni vanjskopolitički salto mortale SDA, koji može biti poguban za opstanak Bošnjaka, ne podržavaju preostali razumni prvaci stranke koju je osnovao Alija Izetbegović.

Prvo, bez države Bosne i Hercegovine Bošnjaci su osuđeni na propast i nestanak. Ako Zahiragiću to nije jasno neka pogleda i prouči sudbinu Palestine i Palestinaca.

Drugo, ne postoji primjer u vjekovnoj historiji Bosne da su njeni saveznici i prijatelji bili Rusija, Srbija ili Kina.

Valjda je čuo o agresiji na BiH

Zahiragić ne treba ići u daleku povijest. Valjda je negdje čuo ili pročitao da je Srbija uz pomoć zločinačke JNA i paravojnih formacija koje je organizirao SDS, početkom devedesetih godina prošlog stoljeća izvršila agresiju na međunarodno priznatu državu BiH, formirala paradržavnu tvorevinu RS, izvršila etničko čišćenje, pobila desetine hiljada Bošnjaka, a stotine hiljada protjerala s kućnog praga, te zdušno, logistički i na svaki drugi način pomogla da vojska i policija RS provedu genocid u Srebrenici i teške i masovne ratne zločine sirom BiH.

Historijski, iza takve Srbije i iza svakog političkog rukovodstva u Srbiji i bh. entitetu RS stajala je Rusija. 

Zahiragić, ma koliko djeluje rigidno, nepametno i bahato, morao je makar jednom u životu čuti kako se Vučić i Dodik pokorno i do neba zahvaljuju Rusiji i Putinu sto su u Vijeću sigurnosti UN na dvadesetu godišnjicu genocida u Srebrenici spriječili usvajanje britanske rezolucije o osudi tog genocida, a koju su podržale SAD i sve zapadne zemlje članice Vijeća sigurnosti.

Političko samoubojstvo

Na kraju, da li Zahiragićeva izjava znači odustajanje SDA od evropskog i NATO puta BiH i trčanje u zagrljaj ruskog euroazijskog saveza?

Dodatno, u okolnostima frontalnog sukoba zapadnog svijeta sa Rusijom zbog zločinačke Putinove agresije na Ukrajinu, i u trenutku stvaranja novog međunarodnog poretka, Zahiragićeva najava dramatičnog zaokreta politike SDA (a on se u javnosti doživljava kao neformalni glasnogovornik Bakira i Sebije Izetbegović) zahtjeva hitno oglašavanje čelništva nekada moćne i najveće bošnjačke stranke.

Ako Zahiragić i Izetbegovići namjeravaju krenuti putem političkog samoubojstva, konfrontirajući i državu i narod sa našim dokazanim prijateljima na zapadu, prije svih Sjedinjenim Američkim Državama, bošnjački narod ih ne smije i ne treba slijediti.

Najprije jer to nije nas državni i nacionalni interes, a na pragmatičnoj ravni nije patriotski i doslovno je glupo slijediti političkog slijepca na stazi očigledne propasti samo zato sto taj neko (čitaj dinastija) gubi vlast i poluge moći koje su desetljećima korištene za vlastito bogaćenje i probitak, a ne za dobrobit i korist države, građana i naroda.

Idina vrh