Zahiragić kazao da će podnijeti ostavku ako vidi 20 trolejbusa, Šteta mu odgovorio fotografijom

09/02/2023
1 minuta čitanja

SDA-ov Haris Zahiragić je poručio da će podnijeti ostavku na funkciji kantonalnog zastupnika ako mu se pokaže 20 novih sarajevskih trolejbusa. Resorni ministar Adnan Šteta (SDP) je nakon toga objavio fotografiju na kojoj se vidi 20 ovih vozila.

Zahiragić je i ranije problematizirao isporuku trolejbusa bjeloruskog proizvođača BKM, pitajući šta se dešava s isporukom. To je učinio i na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, obraćajući se kantonalnom ministru saobraćaja.

“Ako mi pokažete 20 trolejbusa koje smo platili kreditom, bilo gdje – parkirane ili neparkirane, sve one koje smo platili, ako su došli u Kanton Sarajevo, podnosim ostavku na mjesto zastupnika. Je li pošteno? Evo, javno pred kamerama govorim”, izjavio je.

Šteta je nakon toga, u večernjim satima, objavio fotografiju na kojoj se vidi 20 trolejbusa parkiranih u krugu trolejbuskog depoa.

“Trolejbuski depo s novim trolejbusima, 9. februara 2023., dva sata poslije ponoći na minus devet stepeni celzijusovih. Laku noć Sarajevo”, poručio je Šteta, što je bio odgovor zastupniku Zahiragiću.

Šteta je u oktobru prošle godine u izjavi za Klix.ba najavio da će do kraja 2022. biti isporučeno 25 vozila, a da će početkom ove godine biti isporučeno preostalih 10 vozila. Ranije je isticao da su postojali problemi u isporuci usljed agresije Rusije na Ukrajinu. Vozila su koštala 20 miliona eura, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Šteta je nabavku trolejbusa pokrenuo 2019., u prvom ministarskom mandatu.

Prema rezultatima ankete koju smo proveli prošli mjesec, od 5.700 čitatelja, njih više od 4.200 ili 74 posto su odgovorili da su zadovoljni novim trolejbusima, 850 ili 15 posto su odgovorili da nisu zadovoljni, dok je njih 620 ili 11 posto odgovorilo da su djelomično zadovoljni. Više od 3.200 ili 91 posto onih koji su učestvovali u anketi su čitatelji s područja Sarajeva.

Idina vrh