Zašto pripadnici DKPT-a neće osiguravati Vučića na prostoru RS-a?

02/08/2023
1 minuta čitanja

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT) neće osiguravati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovu delegaciju prilikom službene posjete Bosni i Hercegovini, saznaje Klix.ba.

Iako je praksa da sve strane delegacije koje dolaze u BiH uvijek traže policijsku podršku domaćih agencija, posebno Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, ovaj put takav zahtjev je izostao, ali još nije poznato zbog čega.

Tako će Vučića i članove njegove delegacije tokom boravka u bh. entitetu Republika Srpska osiguravati pripadnici njegovog osiguranja i službenici MUP-a Republike Srpske.

Kako saznajemo, samo na području Bosanskog Petrovca na teritoriji Federacije BiH, uz Vučića će biti i policijski službenici DKPT-a.

Posao DKPT-a, između ostalog, je zaštita VIP osoba, predsjednik Srbije spada u tu kategoriju i prilikom ranijih posjeta BiH pripadnici ove državne agencije su osiguravali njegovo kretanje po državi BiH, u oba entiteta.

Poslovi iz nadležnosti DKPT-a su, između ostalog, i komunikacija, saradnja i koordiancija između policijskih tijela BiH, kao i pitanja policijskih poslova međunarodnog karaktera ili od međunarodnog značaja. Tu je i međunarodna saradnja u vezi s pitanjima policijskih poslova, te objedinjavanje sigurnosnih informacija od značaja za BiH kao i od značaja za obavljanje poslova iz nadležnosti policijskih tijela BiH.

Izostavljanjem Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH iz organizacije Vučićeve posjete BiH je klasični udar na ovu državnu policijsku agenciju odnosno zaobilaženje institucija Bosne i Hercegovine. Nema sumnje da iza ovakve odluke stoje zvaničnici RS-a koji očito ne žele da pripadnici državne agencije obavljaju poslove na teritoriji entiteta RS.

Treba istaći da su pripadnici DKPT-a mnogo puta do sada bez pogreške organizovali posjete visokih zvanica u BiH, pa i ranije dolaske predsjednika Srbije, premijerke Srbije i drugih članova vlade.

Idina vrh