Zašto su danas pale cijene nafte u svijetu? Dva su glavna razloga

14/03/2022
1 minuta čitanja

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima na 108 dolara u očekivanju novog kruga pregovora Ukrajine i Rusije o okončanju sukoba, koji su se poklopili sa zabrinutošću ulagača za potražnju iz Kine zbog novog vala covida 19.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža 4,62 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 108,05 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 5,45 dolara nižoj cijeni, od 103,88 dolara, prenosi HRT.

Cijene nafte rastu još od prošle godine, potaknute snažnim oporavkom potražnje od koronakrize i uglavnom stabilnom proizvodnjom vodećih izvoznika.

Sankcije Rusiji

Snažan poticaj bile su im i sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Sankcije bankama otežale plaćanja, a ruski proizvođači teško pronalaze i prijevoz, budući da logističke i trgovinske tvrtke strahuju od sankcija. Sjedinjene Američke Države su uvele embargo na rusku naftu, ali to nije previše uznemirilo tržišta zbog njenog malog udjela u američkom uvozu energenata.

Na početku sedmice pozornost tržišta usmjeren je na novi krug ukrajinsko-ruskih pregovora. Pregovarači će razgovarati videovezom, a nakon pregovora tokom vikenda bili su optimistični, sugerirajući da bi se pozitivni rezultati mogli pokazati već za nekoliko dana, navodi Reuters.

Ruska proizvodnja nafte i plinskog kondenzata porasla je u martu na 11,12 milijuna barela dnevno (bpd), izjavila su za Reuters dva upućena izvora, unatoč sankcijama na rusku naftu.

Rusija je najveći svjetski izvoznik sirove nafte i naftnih proizvoda zajedno i isporučuje oko sedam miliona barela dnevno, što odgovara sedam posto svjetske ponude, ističe Reuters.

Trgovce je istodobno zabrinuo rast broja novozaraženih Covidom-19 u Kini, najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte i drugom potrošaču, nakon SAD. Visokozarazna varijanta omikron širi se u više kineskih gradova, od Šangaja do Shenzhena.

Najviša razina

Broj novih slučajeva zaraze tokom jednog dana popeo se na najvišu razinu u posljednje dvije godine, s 1.437 novopotvrđenih slučajeva koronavirusa 13. marta.

“Osim zbog novih razgovora Ukrajine i Rusije, pretpostavljam da cijene nafte pale na početku sedmice i zbog novih lockdowna u Kini, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Kočnica cijenama bila je i poruka Indije da će poduzeti “odgovarajuće” korake kako bi obuzdala rast cijena nafte, signaliziravši da bi na tržište ponovo mogla plasirati naftu iz strateških rezervi.

Vlada je u novembru prodala pet milijuna barela kako bi ublažila inflatorne pritiske.

(Sarajevodanas/Raport)

Idina vrh