Zbog izbjegavanja ruskog zračnog prostora Cathay Pacific će imati novu najdužu rutu na svijetu

31/03/2022
1 minuta čitanja

Cathay Pacific bi mogao dobiti novi rekordni komercijalni let, odnosno novu najdužu rutu na svijetu, a razlog tome je preusmjeravanje njene redovne usluge iz Hong Konga do New Yorka preko Atlantika.https://13f62581fb302c724c59b537d877e1aa.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Riječ je o novoj ruti kojom bi se izbjegao ruski zračni prostor, a posljedica toga je odustajanje od uobičajene rute iznad Pacifika.

Iako još uvijek nema zvanične potvrde rute, iz Cathaya kažu da bi njegova transatlanska ruta iznosila nešto manje od 9.000 nautičkih milja, odnosno 16.668 kilometara. Kada bude zvanična, trenutni rekordno dugi let od 15.349 km koji traje 17 i po sati između Singapura i New Yorka će izgubiti tu titulu.

I dok mnoge aviokompanije izbjegavaju ruski zračni prostor zbog invazije koju je Rusija izvršila na Ukrajinu, iz Cathayja tvrde da su razlog navodno povoljniji uvjeti vjetra.

“Uvijek imamo rute za nepredviđene situacije i događaje u svijetu avijacije. Svakodnevno analiziramo rute letova i planiramo najefikasnije letove za taj dan. Transatlanska opcija se oslanja na jak senzonski vjetar u ovo doba godine kako bi let trajao između 16 i 17 sati tako da je povoljnija od transpacifičke rute. Pratimo situaciju s repnim vjetrom svakodnevno i već se smanjuje. Naš avion Airbus A350-1000 može obaviti let za 16 do 17 sati sa sličnom potrošnjom goriva na transpacifičkim letovima”, saopćeno je iz kompanije.

Cathay za razliku od ostalih aviokompanija nije pojasnio da li namjerno zaobilazi Rusiju. Kina i Rusija su ostale u dobrim diplomatskim odnosima od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru.

Za ovu godinu su najavljeni još neki izuzetno dugi letovi koji su kandidati za rekorde.

Air New Zeland od septembra uvodi let iz Aucklanda do New Yorka, koji će trajati 17 sati, a Qantas je najavio direktni let Melbourne – Dallas od decembra.

Trenutno rekord za najduži let drži Singapore Airlines, a radi s eo direktnom letu između aerodroma Changi i JFK-a. Taj let je obavljen avionom Airbus A500-900URL u oktobru 2018. godine te je trajao duže od 17 sati.

Idina vrh