Milanović: U ruskoj invaziji nema zvjerstava kakvih je bilo u Domovinskom ratu

31/03/2022
1 minuta čitanja

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u četvrtak da ne želi komentirati Vladimira Putina, ruskog predsjednika kojeg je šef hrvatske diplomacije nedavno nazvao ratnim zločincem.

Na pitanje novinarke o izjavi hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana da je Putin ratni zločinac, Milanović je ironično odgovorio kako “očekuje da krenu pripreme materijala za podizanje optužnice i privođenje”.

“To pitajte ministra što je on time mislio reći. Ja o Putinu nisam nikad ništa komentirao ni prije, ni sada”, rekao je Milanović novinarima, javlja Hina.

Dodao je da za njega postoji “Rusija kao država vrlo opasna, što se sada pokazuje”, dakle, “država s kojom treba drukčije”. Dodao je da se ta činjenica neće promijeniti Putinovim odlaskom.

“Na njegovo mjesto može neki general za mjesec-dva ili godinu dana. Onda tek ne znaš s kim imaš posla, ali Rusija ostaje. Zemlja sa 6.000 nuklearnih bojevih glava, nevjerovatno razornim oružjima i drugom vrstom političke kulture”, istaknuo je hrvatski predsjednik.

Milanović je kazao da više nema smisla moralizirati o Rusiji.

“Rusija je napala. To je protivno međunarodnom pravu, to je loše, to je ubitačno, ljudi ginu. I Ukrajina je tu nažalost najveća žrtva, a najmanje Zapad”, istaknuo je Milanović.

Milanović je ocijenio da u svakom ratu ima zločina, ali da u ruskoj invaziji na Ukrajinu “nema zvjerstava” kakvih je bilo u Domovinskom ratu.

“Za sada toga nema, ne dao Bog da se dogodi”, dodao je.

Ponovio je kako ne želi da se Hrvatska miješa u rusko-ukrajinski rat, “više nego što po inerciji mora”.

Idina vrh