Zelenski: Putin šalje sirijske plaćenike da bi ubijali Ukrajince 

11/03/2022
1 minuta čitanja

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da se ruska vojska izrazito loše odnosi i prema stanovnicima Ukrajine koji govore ruski jezik te je dodao da vlasti Rusije sada dovode plaćenike iz Sirije koji dolaze samo da bi ubijali.

Zelenski se obratio naciji 16. dana od početka ruskog napada na Ukrajinu i poručio kako Ukrajinci ratuju za vlastitu slobodu i da taj rat traje četverostruko duže od onog što je neprijatelj planirao za invaziju, javlja Anadolija. 

Istakao je kako su Rusi mislili da će njihova armija, za koju se smatra da je jedna od najjačih na svijetu, pobijediti Ukrajince i da su se nadali da će ruski vojnici biti dočekani s cvijećem na ulicama Ukrajine.

“Ne može se reći kada ćemo osloboditi našu zemlju od okupacije, ali mogu reci da hoćemo. Stremimo tome i već smo stigli na stratešku prekretnicu. Idemo ka našem cilju, našoj pobjedi”, poručio je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik je dalje kazao da očekuje da zapadni partneri uvedu nove sankcije Rusiji.

Zelenski je rekao da Rusija mora platiti cijenu ovog užasnog rata.

“Jučer su lideri Evropske unije održali veoma važan sastanak. Znamo šta je ko rekao na tom sastanku. Ko je jasno govorio, ko nas je podržao i znamo ko šuti. Kako ocjenjujemo donesenu odluku? Vrlo je jednostavna. Potrebni su nam jači koraci. To nije ono što očekujemo”, rekao je Zelenski.

Vlasti Rusije u petak su saopćile da je ruski predsjednik odobrio slanje dobrovoljaca sa Bliskog istoka u Ukrajinu kako bi se borili na strani ruske vojske. Iz Moskve je rečeno da se oko 16.000 takvih dobrovoljaca već prijavilo za taj plan.

Zelenski je komentirao i te najave Rusije.

“Mi se borimo protiv neprijatelja koji ne mari za smrt hiljada svojih vojnika. Neprijatelj, koji je regrutovao vojnike iz cijele Rusije i bacio ih u pakao rata, sada je došao na ideju da dovede sirijske plaćenike protiv ukrajinskog naroda. Dovode bandite iz Sirije. Vidjeli ste kako su se ruski vojnici ponašali prema našim ljudima koji govore ruski. Gađali su ih projektilima, bombama, topovima. Sada, sirijski plaćenici, koji ne razlikuju ko govori koji jezik, u koju crkvu idu, niti koju stranku podržava dolaze u stranu zemlju samo da ubijaju”, rekao je Zelenski.

Idina vrh