SFF uključuje Ukrajinu u svoje regionalne programe

11/03/2022
1 minuta čitanja

Kao međunarodni filmski festival sa fokusom na regiju jugoistočne Evrope, Sarajevo Film Festival (SFF) pridružuje Ukrajinu u zvanične programe:

Takmičarske programe za igrani, dokumentarni, kratki i studentski film, program U fokusu, programe CineLink Dana filmske industrije koji su namijenjeni filmskim profesionalcima te u program Talents Sarajevo, namijenjen novoj generaciji filmskih nada regije, saopćila je Press služba SFF-a.

Festival također pokreće i rezidencijalni program za filmske stvaraoce iz Ukrajine, koji će u Sarajevu svoje projekte u razvoju ili postprodukciji raditi u saradnji s vodećim bh. i međunarodnim ekspertima iz svijeta filma, nakon čega će biti predstavljeni na CineLink Danima filmske industrije Sarajevo Film Festivala.

U saopćenju se navodi da će ukrajinska delegacija biti pozvana na CineLink Dane filmske industrije s ciljem upoznavanja mogućnosti koprodukcija i saradnje s filmskim profesionalcima iz jugoistočne Evrope.

U nastojanju da simbolično označi početak ove saradnje, Sarajevo Film Festival je na svom YouTube kanalu postavio film “Refleksije” ukrajinskog reditelja Sergeija Loznitse, dio omnibusa “Mostovi Sarajeva” iz 2014. koji je povodom stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata okupio 13 značajnih evropskih reditelja koji su kroz svoje filmove istraživali temu Sarajeva.

Ovim činom, Sarajevo Film Festival se solidariše sa ukrajinskim narodom i filmskim stvaraocima te osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu. Pokrenut 1995. kao izraz kulturnog otpora ratu u Bosni i Hercegovini, Sarajevo Film Festival zna iz vlastitog iskustva koliko su solidarnost i podrška ove vrste dragocjene, navodi se u saopćenju.

Idina vrh