Zemlje pokreću fond za zaštitu prirode, Ujedinjeni narodi pozivaju na više novca

24/08/2023
1 minuta čitanja

Ekološki lideri iz 185 zemalja okupili su se u Vancouveru, Kanada, u četvrtak kako bi pokrenuli fond za podršku globalnoj zaštiti prirode, a Ujedinjeni narodi su pozvali na doprinose kako bi se ostvarili ciljevi, uključujući zaštitu 30% kopnenih i obalnih područja do 2030. godine

Kanada je saopćila da će izdvojiti 200 miliona kanadskih dolara (147.20 miliona američkih dolara), a Ujedinjeno Kraljevstvo je doniralo 10 miliona funti (12.60 miliona američkih dolara).

“Imamo dobar početak. Sada pozivamo države i druge izvore da obećaju dodatna sredstva kako bi se prvi projekti iz novog fonda mogli pokrenuti iduće godine”, rekao je David Cooper, privremeni izvršni sekretar Konvencije Ujedinjenih naroda o biološkoj raznolikosti.

Kampanjska grupa Avaaz je izjavila da je za Globalni fond za okvir biološke raznolikosti potrebno 200 miliona dolara od najmanje tri donatora do decembra kako bi bio operativan.

“Vrijeme za polovične mjere je prošlo”, rekao je direktor Avaaz-a, Oscar Soria. “Sigurno donatori mogu osigurati mizernih 40 miliona dolara” potrebnih za pokretanje fonda.

Sastanak dolazi osam mjeseci nakon što su vlade usaglasile Globalni okvir za biološku raznolikost Kunming-Montreal – ono što neki nazivaju “Pariskim sporazumom za prirodu”, pozivajući na revolucionarni UN-ov sporazum iz 2015. godine za suočavanje s klimatskim promjenama.

Jedan od 23 cilja ovog okvira je mobilizacija javnih i privatnih sektora kako bi se do 2030. godine usmjerilo 200 milijardi dolara godišnje na inicijative zaštite prirode, pri čemu bi razvijene zemlje trebale doprinijeti najmanje 20 milijardi dolara svake godine do 2025. godine.

Fond pokrenut u četvrtak upravlja se unutar Globalnog fonda za okoliš (GEF) – mehanizma osnovanog u okviru Konvencije Ujedinjenih naroda o biološkoj raznolikosti i Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime koji je u proteklih 30 godina obezbijedio više od 23 milijarde dolara za hiljade projekata.

Zemlje najmanje razvijenog svijeta i male otočne države imat će prioritet i dobit će više od trećine sredstava, a cilj je da se do 20% sredstava usmjeri na projekte vođene od strane domorodačkih naroda, saopćio je GEF.

(1 američki dolar = 1.3587 kanadskih dolara)

(1 američki dolar = 0.7938 funti)

Prethodni tekst

Disney bilježi najnižu vrijednost u skoro devet godina jer investitori postaju pesimistični

Sljedeći tekst

Službenik kaže da će SAD riješiti istragu o Tesla Autopilotu, mogla bi uskoro biti objavljena službena izjava

Idina vrh