Disney bilježi najnižu vrijednost u skoro devet godina jer investitori postaju pesimistični

24/08/2023
1 minuta čitanja

Dionice kompanije Walt Disney (DIS.N) pale su za 3.9% u četvrtak, zatvarajući se na najnižem nivou u skoro devet godina, pri čemu neki investitori predviđaju dalji pad cijena u narednim mjesecima

Dioničari Disneya pažljivo prate plan okretanja kompanije nakon što je šef Bob Iger ranije ovog mjeseca obećao kombinaciju povećanja cijena preko svojih platformi za strujanje sadržaja, više oglasa i smanjenje troškova kako bi podigao poslovanje.

U četvrtak su opcije za Disney bile aktivnije nego obično, sa nešto više od 321,000 ugovora trgovanih, ili 1.4 puta prosječna dnevna količina, prema podacima od analitičke firme za opcije, Trade Alert.

Sentiment trgovine naginjao je prema pesimističkim opkladama s opcijama za prodaju koje bi štitile od pada cijene dionica ispod 80 do sredine septembra i sredine oktobra, a među najaktivnijim trgovanim ugovorima.

Opcije za prodaju pružaju pravo da se dionice prodaju po fiksnim cijenama u budućnosti. Cijena Disneyjevih dionica također je pogođena slabostima na širem tržištu jer su investitori postali oprezni pred govor predsjednika Američke federalne rezerve Jeromea Powella kasnije ove sedmice.

U izvještaju o zaradi Disneya 9. augusta, Iger je priznao da se zabavna kompanija suočava s “izazovnim okruženjem” u kratkom roku i cijene kompanije pale su više od 5% od tog vremena.

Cijena Disneyjevih dionica zatvorila se na 82.47 dolara, najniže od 16. oktobra 2014. godine.

Idina vrh