Žestoka reakcija ambasadora SAD-a na Dodikovo negiranje genocida: Želim biti vrlo jasan!

22/02/2023
1 minuta čitanja

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy oštro je osudio jučerašnje Dodikovo negiranje genocida u Srebrenici.

U videoporuci objavljenoj na zvaničnom Twitter nalogu Ambasade SAD-a u BiH Murphy je rekao da je poricanje genocida i ratnih zločlina i veličanje ratnih zločinaca “neodgovorno i zaslužuje osudu”.

“Želim biti vrlo jasan. U Srebrenici se 1995. godine desio genocid. Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde su, van svake sumnje, ustanovili činjenice u vezi sa Srebrenicom utvrđujući da su jedinice Vojske RS pod komandom Ratka Mladića i Radovana Karadžića počinile genocid, ubivši više od 8.000 muškaraca i dječaka, Bošnjaka”, naveo je Murphy u poruci.

Dodao je da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić ratni zločinci, a ne heroji.

“Krivica za genocid u Srebrenici je pojedinačna i snose je oni koji su počinili ova gnusna djela, ali društvo, politički lideri i institucije imaju moralnu obavezu da se bave posljedicama učinjenog”, dodaje Murphy.

Prvi korak je, navodi, prihvaćanje i priznavanje činjenica uspostavljenih u sudskom postupku i potkrijepljenih naučnim dokazima.

“Stalni pokušaji poricanja srebreničkog genocida od strane Milorada Dodika, predsjednika RS-a, koji je to jučer opet učinio, ne mogu izmijeniti činjenice, a ni istinu. Neodgovorno je poricanje genocida i ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca i zaslužuje osudu. To je uvreda za žrtve iz svih naroda i nanosi još veću bol njihovim porodicama. Time se razdire tkivo društva Bosne i Hercegovine što je prijetnja stabilnosti ove zemlje. Isto tako protivno je zakonu BiH”, poručio je Murphy.

Podsjećamo, SDP, Narod i pravda i Naša stranka jučer su zatražile procesuiranje Dodika zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Dodik je jučer, nakon sastanka sa Draganom Čovićem komentirajući izmjenu zakona o Memorijalnom centru koju je nametnuo Christian Schmidt, negirao genocid u Srebrenici.

“Ne postoji visoki predstavnik, sve je to nelegitimno i nelegalno. Tamo se nije desio genocid, to svi znamo, ali se stalno pokušava na jedan nasilan način na tome insistirati. Potomak onih koji su ovdje činili najstrašnije zločine u Drugom svjetskom ratu nama ovdje nešto govori. Mi nećemo tu odluku objaviti u Službenom listu. ta odluka je pokriće za nerad i kriminal koji se tamo događa”, kazao je Dodik.

Video pogledajte ovdje.

(KLIX)

Idina vrh