Žestoko u Parlamentu BiH, zastupnici iz RS-a napustili sjednicu, pale teške riječi

19/04/2023
1 minuta čitanja

Nakon što su probosanske stranke potpisale zajedničku izjavu o državnoj imovini, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske su demonstrativno napustili današnju sjednicu.

Među onima koji su bili najglasniji u izrazu nezadovoljstva spomenutom izjavom bila je SNSD-ova parlamentarka Sanja Vulić. Nezadovoljstvo je iskazala kritikujući rad predsjedavajućeg Zastupničkog doma Denisa Zvizdića (NiP).

“Ako mislite da su samo Srbi blesavi i da se vi Bošnjaci možete okupljati oko nekih izjava, to nije tačno. I mi Srbi se možemo okupljati oko interesa RS-a”, poručila je.

SDS-ov Darko Babalj je kazao da će napustiti sjednicu zbog zajedničke izjave, što se i desilo, a što je zabilježeno tokom direktnog televizijskog prijenosa. Taj trenutak možete pogledati u priloženom videozapisu BHRT-a.

Nameće se pitanje da li je ovo početak nove blokade državnih institucija, kojom je prijetio SNSD. Ova stranka je na državnom nivou vladajuća sa HDZ-om, SDP-om, NiP-om i NS-om.

Podsjećamo, zajedničku izjavu su potpisali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) i Željko Komšić (DF), predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik Naše stranke Edin Forto, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević te predsjednik SBiH-a Semir Efendić. Kako su poručili izjavom, državna imovina je iznad svega.

RS je nedavno usvojio zakon koji podrazumijeva da je nepokretna imovina u ovom entitetu u državnom vlasništvu. Probosanske stranke su stava da samo Bosna i Hercegovina kao država može biti vlasnik, a ne niže administrativne jedinice. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je početkom prošlog mjeseca spomenuti zakon RS-a stavio van snage.


Idina vrh