Zloglasni Čečenac Kadirov stigao u Mariupolj

28/03/2022
1 minuta čitanja

Ruska glasila pišu da je nasilni čečenski vođa Ramzan Kadirov, blizak Vladimiru Putinu, stigao u Mariupolj kako bi podigao borbeni duh svojih boraca koji sudjeluju u napadu na taj veliki lučki grad na jugoistoku Ukrajine.

“Čečenski vođa Ramzan Kadirov je u Mariupolju kako bi podigao moral naših boraca”, rekao je Ahmed Dudajev, bliski suradnik Kadirova, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Agencija je objavila fotografiju na kojoj je Kadirov s tridesetak naoružanih ljudi u prostoriji, koja je, kažu, snimljena u Mariupolju.

Ruska televizija je usto objavila snimke na kojima su Kadirov i muškarac za kojeg se tvrdi da je ruski general Andrej Mordvičev, a kojeg je ukrajinska vojska navodno ubila.

AFP nije mogao provjeriti te informacije iz neovisnog izvora.

Ruske snage koje od 24. veljače vode vojnu ofenzivu u Ukrajini pokušavaju već tjednima zauzeti Mariupolj, strateški važan grad, u kojem je humanitarna situacija katastrofalna.

Kadirov, koji čvrstom rukom upravlja ruskom republikom Čečenijom, rekao je prošli tjedan da su njegovi borci zauzeli gradsku vijećnicu u Mariupolju, ali je poslije rekao da je to neka druga javna zgrada u predgrađu.

Kadirov je sredinom ožujka objavio da je u Ukrajinu došlo tisuću čečenskih “dragovoljaca”.

Kadirov (45), odan ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, ima svoju miliciju kojom zapovijeda. Snage pod njegovom kontrolom optužene su za mnoge zločine u Čečeniji.

Idina vrh