toportal

Protesti u 11 evropskih država, auto-putevi totalno blokirani, a haos se širi

19/02/2024
minuta čitanja

Nova godina u Evropi počela je protestima poljoprivrednika, koji se održavaju i sada u mnogim državama. Glavni problemi sa kojima se poljoprivrednici suočavaju su pad prodajnih cijena, rastući troškovi, teške regulacije, moćni trgovci na malo, klimatske promjene i jeftini uvoz, sve u okviru poljoprivrednog sistema EU. Troškovi su dodatno porasli od ruske invazije na Ukrajinu, a osnovne cijene koje farmeri dobijaju za svoje proizvode, pale su u prosjeku za skoro devet odsto između trećeg kvartala 2022. i istog perioda prošle godine zbog čega je nastao haos, koji se prelio i na države van Evrope. Evo kojim zemljama je “prekipjelo”.

Francuska

Francuzi su započeli blokadu osam auto-puteva koji povezuju Pariz sa ostatkom Francuske. Oni blokiraju puteve zbog vladinog poreza na gorivo za traktore, uvoza jeftinih poljoprivrednih proizvoda i niskih otkupnih cijena, a traže i smanjenje poreza. „Poplava“ jeftinih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine smanjila je cijene i povećala ogorčenost zbog nelojalne konkurencije.

Njemačka

Zbog protesta poljoprivrednika, došlo je haosa u marketima širom Francuske. Rafovi su prazni, jer lanci prodavnica imaju problem sa nabavljanjem peciva i mliječnih proizvoda zbog blokiranih puteva.

Španija

Zbog strogih evropskih propisa i odsustva vladine podrške, Udruženje španskih poljoprivrednika takođe je započelo ulične proteste i blokiralo najmanje 14 autoputeva.

Udruženje koje okuplja oko 200.000 španskih stočara saopštilo je da se njihove akcije neće mnogo razlikovati od onoga što se događa u drugim zemljama EU, a u znak protesta, čak su palili i gume.

Špansko ministarstvo poljoprivrede odlučilo je da izađe u susret svojim poljoprivrednicima i saopštilo da će podijeliti dodatnih 269 miliona evra pomoći za skoro 140.000 farmera da pomognu u ublažavanju posljedica dugotrajne suše i rata u Ukrajini.

Italija i Belgija

Smatrajući da je poljoprivredna politika Evropske unije štetna za njihov sektor, italijanski poljoprivrednici blokirali su naplatne rampe na auto-putevima.

Nezadovoljstvo poljoprivrednika početkom mjeseca je stiglo i u srce Evrope – Brisel. Stotine traktora paralisalo je centar grada, a ljuti farmeri gađali su Evropski parlament jajima, i to uoči vanrednog sastanka lidera EU povodom finansijske pomoći Ukrajini.

Njemačka i Rumunija

Slična blokada puteva obilježila je početak februara u Njemačkoj. Naime, poljoprivrednici su blokirali puteve ka aerodromu u Frankfurtu, i to protiv odluke vlade da ukine olakšice za kupovinu dizela za poljoprivredne mašine. Prema policijskim podacima, u blokadi je učestovalo 500 trakora.

Njemačkim poljoprivrednicima pridružili su se i rumunski farmeri i kamiondžije koji od januara blokiraju Bukurešt, jer vlada nije odgovorila na pritužbe koje se kreću u rasponu od visokih poreza do odloženih isplata kompenzacija.

Grčka

Poljoprivrednici koji su pogođeni povećanjem troškova i štetama na usjevima uslijed nedavnih poplava i požara napravili su veliki miting u Solunu.

Demonstranti su bacali jabuke i kestenje na ulice, držeći transparente i uzvikujući parole.

Ne bi li izašla u susret nezadovoljnim radnicima, grčka vlada je predstavila novi paket podrške koji obuhvata poreske olakšice, petomjesečni popust na električnu energiju, otpis kredita i obećanje da će ubrzati isplatu sredstava iz fondova za oporavak od poplava u centralnom dijelu Grčke. Ipak, Udruženje poljoprivrednika je poručilo da su mjere koje je vlada predstavila samo „kap u moru“ i da blokade neće stati.

Holandija

Radikalnijem pristupu protestima pribjegli su i holandski farmeri, koji su blokirali više auto-puteva u zemlji, palili bale sijena, drva i pirotehnička sredstva. Blokade su izazvale najmanje dvije saobraćajne nesreće.

Policija je saopštila da je tokom protesta bilo mnogo incidenata, kao i krivičnih djela, koja su počinili demonstranti.

Bugarska i Poljska

Haos je izbio i na ulicama Bugarske kada su poljoprivrednici traktorima izašli na glavne puteve i granične prelaze, blokirajući saobraćaj i povećavajući ekonomske teškoće zemlje.

Oni su odbili predloženu državnu pomoć jer smatraju da je nedovoljna da im nadoknadi gubitke zbog rata u Ukrajini, viših cijena proizvodnje, klimatskih uslova i zahtjeva po „Zelenom dogovoru EU“.

Poljski farmeri i kamiondžije od novembra blokiraju granične prelaze sa Ukrajinom, žaleći se na „nelojalnu konkurenciju“ svojih ukrajinskih kolega, i to su olakšana pravila pristupa Evropskoj uniji za ukrajinske kompanije.

„Smrklo se“ i farmerima u svijetu

Zbog nezadovoljstva minimalnim otkupnim cijenama poljoprivrednici u Indiji protestvovali su u Nju Delhiju. Kako bi ih spriječili u namjeri da blokiraju grad, policija je upotrijebila i suzavac, metalne kontejnere, bodljikave žice, šiljke i betonske blokove.

Vlada je otišla korak dalje i zabranila velika okupljanja i ukinula internet usluge u pojedinim okruzima kako bi spriječila komunikaciju među demonstrantima.

Protesti poljoprivrednika u Indiji traju već više od dvije godine, a udruženja se nadaju da će natjerati vladu da donese zakon kojim se obavezuje na veće subvencije ili garanciju otkupnih cijena za njihove proizvode

Prethodni tekst

Izrael poručio da su za ostvarenje vojnih ciljeva i uništenje Hamasa potrebna još dva mjeseca

Sljedeći tekst

Ivana Marić: Promjene u administraciji SAD-a neće promijeniti politiku prema Bosni i Balkanu

Idina vrh