Šta je Mate Rimac s partnerom namjeravao graditi na brdima iznad rodnog Livna

10/05/2024
1 minuta čitanja

Kakvi su to bili turistički planovi Mate Rimca i poslovnog mu partnera Marina Mamuze s livanjskom kompanijom Continental Adventure o čemu se ovih dana naveliko piše jer su planovi – propali? Jutarnji list je pisao o nezadovoljstvu dijela stanovnika Livna projektom, a onda je Mate Rimac objavio i poduži post na svom Facebook profilu u kojem je jasno iskazao razočarenje odnosom dijela Livljana prema njegovoj najavljenoj investiciji.

Agencija Hina je prošle godine u januaru objavila da Rimac i Mamuza predstavljaju svoj projekt u Hercegovini, čije je sjedište u rodnom mu Livnu. Spominjalo se veliko turističko ulaganje i iskorištavanje potencijala tamošnje nedirnute prirode.

Outdoor turizam i izleti

Kompaniju Continental Adventure je prije šest godina osnovao Mamuza, a Rimac se projektu priključio kasnije, ulaganjem od dva miliona eura, kako je objavio na svom Facebook profilu.  

Firma sada ima 12 zaposlenika i bavi se ‘outdoor’ turizmom i iznajmljivanjem, marketinškim uslugama te organizira izlete. Na zemljištu na obroncima Tušnice, koje je firma kupila prije četiri godine, izgrađen je glamping resort te planinske kućice i makadamski putovi, a  kako je na Facebooku objavio Mamuza, u pitanju je bilo 30 hiljada kvadratnih metara na 900 metara nadmorske visine.  Resort  je u idućoj fazi trebao biti znatno proširen, na skoro 47 hektara zemljišta pod koncesijom.

Kako je lani pisala Hina, dvojac je s velikim planom upoznao direktno premijera HBŽ Ivana Vukadina. Vlasti su pak najavile „podršku projektima Mate Rimca, a razgovaralo se i o zaštiti prostora planine Kruge gdje obitava krdo s više od 300 divljih konja, kao i o proglašenju Dinare nacionalnim parkom“.

Odustali od koncesije

U svakom slučaju, poduzetnicima Mamuzi i Rimcu je za realizaciju cijelog plana trebala i koncesija na zemljište u okolici, ali zbog lokalnih otpora prema projektu su od te koncesije nedavno odustali.   

Prema onome što su objavili, planirana je bila izgradnja 20 kuća za odmor, restoran, proizvodnja piva i pivnica, mini sirana, sušiona mesa, dječji eko vrtić za djecu zaposlenika, gostiju i drugih mještana. Spominjalo se 70-ak  radnih mjesta i investicija od više od 30 miliona konvertiblinih maraka.

Idina vrh