Ademović pozvao Pravobranioca da podnese krivične prijave zbog knjiženja državne imovine na RS

03/03/2023
1 minuta čitanja

Prvi zamjenik Predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kemal Ademović komentirao je odluku Ustavnog suda kojom je zabranio primjenu Zakona o nepokretnoj imovini RS-a.

Ademović je poručio da mu je drago da je Ustavni sud BiH po prvi put donio pozitivnu odluku na zahtjev o privremenoj mjeri po pitanju zaštite državne imovine te da je na taj način pokazao da se može nositi sa najsloženijim izazovima koje imamo u Bosni i Hercegovini.

“Zakon o nepokretnoj imovini Narodne skupštine RS-a, koji je sada suspendiran i od strane Ustavnog suda BiH i OHR-a, jasno zadire u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH. Odlukom jednog entiteta se pravnim nasiljem pokušava prenijeti pravo vlasništa sa jedinog titulara – Bosne i Hercegovine – na niže nivoe vlasti. Kako je prvu verziju ovog Zakona Ustavni sud BiH stavio van snage prošle godine tako se nadam da će uraditi i ovaj put”, poručio je Ademović.

Ipak, Ademović je istakao da ga posebno zabrinjava činjenica koja se navodi u samom zakonu, a to je da se preknjižavanje državne imovine na entitetske i niže institucije već desilo i ovo je samo pokušaj da se legalizira pljačka državne imovine koja se također već desila.

“Sve ovo je protuustavno i krivično djelo. Pozivam pravobranioca Bosne i Hercegovine da pokrene hitne postupke za zaštitu interesa stvarnog vlasnika državne imovine tj. Bosne i Hercegovine, kao i da podnese krivične prijave za sve one koji su učestvovali u kršenju odluka Ustavnog suda BiH i Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH u vezi sa knjiženjem odnosno preknjižavanjem državne imovine Bosne i Hercegovine”, rekao je.

Idina vrh