Brus Vilis iz našeg sokaka

02/03/2023
minuta čitanja

Ponosni vlasnik je ovog nadimka još od 2014. godine kad  je njegov šef i prijatelj Bakir izjavio da je tokom velikih demonstracija građana 2014. godine, ogorčenih višedecenijskom vladavinom dinastije, Osmica osobno u Sarajevu “gasio store i čupao za uši demonstrante“

Mehmedagić je rođen 1962. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu poznatiju u Sarajevu kao ŽIŠ.

Osman Mehmedagić – Osmica je nekadašnji pratilac Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a u OSA-i je rukovodio odjelom za tajno praćenje i dokumentovanje ove Agencije. Tokom rata je ranjavan dva puta, a dobitnik je i dvije Zlatne policijske značke. Odrekao se ratnog učešća i time produžio svoj radni vijek. Vrlo moralno. Nije se odrekao naknada za zlatnu policijsku značku.

U OSA-i je uposlen od njenog osnivanja 2004. godine.

Inače, direktor ove institucije se imenuje u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, uz konsultacije sa članovima Predsjedništva BiH i Izvršnog odbora i Sigurnosno-obavještajne komisije. OSA se smatra ključnom agencijom u sigurnosnom sektoru BiH. Osman Mehmedagić se na ovoj funkciji nalazio od novembra mjeseca 2015. godine, na kojoj je naslijedio Almira Džuvu, koji je bio direktor OSA-e u dva mandata. U vrijeme mandata Džuve, Mehmedagić se smatrao jednim od njegovih najbližih saradnika i apsolutni vladar bošnjačkih radnih mjesta u ovoj instituciji

Mehmedagić je bio domaćin posjeti Johnaa Brennana, tadašnjeg direktora CIA-e Bosni i Hercegovini 2016. godine, a 2019. bio je domaćin Vaughnu Bishopu, zamjeniku direktora CIA-e.

Ovo su bile dvije najznačajnije posjete viskih sigurnosnih dužnosnika SAD-a BiH.

Od njegovog imenovanja do danas Mehmedagić je u više navrata dospjevao u žižu javnosti Bosne i Hercegovine, a samo u 2020. godini protiv njega su podignute dvije optužnice.

U oktobru 2020. godine protiv njega je podignuta optužnica za zloupotrebu položaja ili ovlasti, a zbog istog se teretio Muhamed Pekić, rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost OSA-e.

Njima se na teret stavljalo da su tokom mjeseca augusta 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA.

Ova optužnica je kasnije potvrđena, a Mehmedagić je potom izjavio da nije dobio nikakav dopis o tome.

Na prvom pojavljivanju pred Sudom BiH on se izjasnio da nije kriv, a u februaru 2021. godine Mehmedagić i Pekić su oslobođeni ovih optužbi, a pravosnažno mu je oslobađajuća presuda izrečena 27. maja 2021. godine.

U međuvremenu, protiv Osmice je podignuta još jedna optužnica, ona Tužilaštva BiH, za zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Ta optužnica obuhvatila je i Selmu Cikotića, ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Oni se sumnjiče za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi sa nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu Drugostepene komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opšte pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima bezbjednosnih provjera.

Istraga je pokrenuta na osnovu krivične prijave koju su podnijeli pojedini policijski i državni službenici Agencije za istrage i zaštitu i Tužilaštva.

Sumnja se da su članovi ove komisije, koje formalno imenuje Savjet ministara, imenovani mimo zakona i da nisu ispoštovane procedure i raniji prijedlozi.

Ipak, tu nije bio kraj problemima za Mehmedagića, budući da se u medijima, javnom životu i političkim krugovima svih razina vodilo dosta polemike oko njegovog visokog obrazovanja te diplome koju je stekao.

U junu 2021. godine u okviru predmeta koji se vodi zbog diplome koju je Američki univerzitet u Tuzli izdao direktoru OSA-e policija je sprovela pretrese u Sarajevu i Tuzli. Istragu o validnosti diplome koju je Američki univerzitet izdao direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću vodi tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka.

Zbog navodno sporne diplome, brojni bh. političari i dužnosnici pozivali su na ostavku Mehmedagića. Interesantno je da mu je bilo nuđeno od njegovog prijatelja da mu preko M. Novakovića iz Banja Luke završi tu diplomu i da bude sve „čisto“, Osman je odbio. Odbijanjenjem nije sebi stvorio obavezu prema starom prijatelju i kolegi već ga je mogao i komotno bez griže savjesti preko Bisere Turković vratiti iz diplomatske misije i poslati u penziju. Ispostavilo se da je ispao najblaže rečeno nesposoban. Prijatelj mu ovo nikad neće zaboraviti i bacaće ljagu na pobratima Osmana još dugo dugo.  

Mehmedagiću je 2019. godine poništena diploma fakulteta u Banjoj Luci iz 2007. godine. On je potom dostavio dvije diplome – Američkog univerziteta i Pravnog fakulteta u Sarajevu (viša škola). Ima se može se.

Tužitelje je zainteresirao podatak da Mehmedagić ranije u svojoj biografiji nije navodio diplomu Američkog univerziteta iz 2013. godine, te je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu.

Denis Prcić, vlasnik ovog univerziteta  je zbog ovih nezakonitih organizovanih aktivnosti bio uhapšen i svoj očito na laži i obmani stečeni ugled stavio pod lupu domaćih i stranih medija ali i policijskih istražitelja .

On je osumnjičen za krivično djelo pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Po nalogu Suda BiH, OSA je početkom jula predala lični dosje Mehmedagića koji je predan ovlaštenim službenicima MUP-a KS.

Ovdje nije kraj bruki i sramoti koju čovjek i neljudi oko sebe mogu ignorirati. Mehmedagića  14. jula 2021. godine hapse  pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo. Policajci  su osigurali njegovu kuću i obavili uviđaj s ciljem utvrđivanja njene vrijednosti. Za to vrijeme Mehmedagić je saslušan u prostorijama MUP-a KS.

Utvrđivanje vrijednosti kuće direktora OSA-e se vrši i zbog toga što se Mehmedagić tereti za pranje novca prilikom kupovine u Sarajevu.

Povod za sumnju je što novac kojim je kupio kuću, Mehmedagić nije podigao sa računa u banci.

Mehmedagić tokom istrage nije znao odgovoriti na pitanje odakle novac za ovu i još jednu nekretninu u Sarajevu.

To je što se tiče Osmice kao Osmice, ali šta je radio Osmica tokom šefovanja službom. Ili šta je trebao raditi a nije. Opstruirao sve što se ticalo istraga oko Memića, Budnje, Sarajlića, respiratora. Ali zato je maksimalno otežavao život majci mlade Nadin, heroini gospođi Smajlović. To je mogao jer se opasao bezprizornim likovima čiji prijedlog za prijem u „njegovu“ službu su isključivo predlagali ugostitelj Šefko, estradni umjetnik Šerif i naravno njegova supruga koja je u međuvremenu tj. tokom njegovog mandata postala i šef odjeljenja u JP BH Pošta. Nije na odmet napomenuti da generalni direktor Pošte, Osmana oslovljava isključivo sa – direktore. Ali ne samo on, to je slučaj i sa drugim direktorima i čelnicima institucija čije su funkcije obezbijeđene iz kvota SDA i DFa.

Bilo bi nefer u svim ovim nehumanim i nazakonitim aktivnostima ne pomenuti  i njegova satrapa Druškić Muriza, koji je i nezakoniti član Komisije Savjeta ministara za odlučivanje po žalbama u predmetima bezbjedsnosnih provjera. Inače licemjer i skorojević koji je apsolutni krivac za sve loše u međuljudskim odnosima koji već 7 godina lebde hodnicima i uredima obavještajne službe BiH. Druškićeva ali i ništa manje  Pekićeva uloga u nezakonitim, neprofesionalnim i neetičnim aktivnostima uz korištenje sih raspoloživih u prvom redu tehničkih resursa Agencije tu ne prestaje. Rado su koristili materijalno tehnička sredstva za prisluškivanje neistomišljenika, potom se nisu libili da ih čak i susreću i presreeću ili pak na telefon ucjenjuju ili prave svađe među bračnim drugovima, partnerima, poslovnim partnerima itd.

To je smetalo mnogim čestitim pripadnicima Agencije koji nisu htjeli u tome učestvovati pa su stoga bili izloženi raznim vrstama pritisaka i mobinga kakav se samo može zamisliti unutar obavještajne službe. Jadno i izgleda da je tome sada kraj. Nije zgoreg napomenuti da 70 % novoprimljenog bošnjačkog i ne samo bošnjačkog kadra uhljebljenog u posljednjih 7 godina u OSA OBA BiH i MVP BiH čine upravo kadrovi koje su predložili dvojac Druškić, Pekić pa se  kolege se samo uz blage osmijehe osvrću na njihovu naglo naraslu imovinu kako pokretnu tako i nepokretnu. I bilježe. Naročito tu ističu nekretnine na Vlašiću gdje se pored kuće za odmor pojedine nekretnine koristile kao štekovi za robu koja je bila u kontrolisanom tranzitu kroz BiH.

Urušenost službe pod vodstvom Osmice, se ogleda i kroz katastrofalne odnose sa terenskim kancelarijama Banja Lukom i Mostarom kao nezaobilaznim segmentima u funkcionisanju OSA BiH. Ali i uništavanje sve građe koju je ova služba prikupila u vrijeme Mehmedagićevog mandata, ali i dokumenata koji bi u narednom periodu mogle dikreditovati kako njega tako i njegovih mecena sa Poljina.

I na kraju član  5. Zakona o OSA/OBA BiH decidno kaže:

„ Agencija je odgovorna za prikupljanje obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine kako unutar tako i van Bosne i Hercegovine, njihovo analiziranje i prenošenja ovlaštenim zvaničnicima i tijelima navedenim u članu 6. stav 5. ovog zakona, kao i za prikupljanje, analiziranje, obradu i prenošenje obavještajnih podataka s ciljem pružanja pomoći ovlaštenim osobama kako je definirano zakonima o krivičnom postupku u Bosni i Hercegovini, te ostalim nadležnim tijelima u Bosni i Hercegovini kada je to potrebno radi suzbijanja prijetnji po sigurnost Bosne i Hercegovine“.

Prema svemu navedenom najveća prijetnja po sigurnost bio je upravo smijenjeni Direktor Osmica.

P.S. Inače, Brus Vilis  pati od afazije, moždanog poremećaja koji utiče na kognitivne sposobnosti.

Idina vrh