Tv Sa

Afan Kalamujić za TVSA: Budžet Kantona Sarajevo je stabilan

30/04/2024
1 minuta čitanja

Afan Kalamujić ministar finansija Kantona Sarajevo bio je gost Špice.

Govorilo se o stanju Kantona Sarajevo, ali i o aktuelnoj temi gdje se Kalamujić oglasio protekle sedmice, a riječ je o europskim fondovima, te pristupu prema njima. Nije predat adekvatan plan o odobrenju tih sredstava.

“Taj plan je bio jedinstvena prilika koja nas je otvorila, kada smo dobili provizorni kandidatski status krajem prošle godine. Otvorila se opcija da se i Bosna i Hercegovina pridruži ostatku zapadnog Balkana i dobije pristup sredstvima, otprilike nekih milijadru eura možda nešto manje, od čega je dio usmjeren u pogled bespovratnih sredstava, a dio je kroz povoljne kredite, koji bi imali neki period i ne bi opterećivali naše budžete, a omogućavali bi ubrzanje kapitalnih projekata”, kaže Kalamujić.

Također u razgovoru sa Kalmujićem, govorilo se i o tome da li je Kanton Sarajevo prezadužen.

“Budžet KS je stabilan. Mi unutar ministarstva finansija vodimo računa da se novac domaćinski troši, pratimo prihode kantona, svakako ove godine imamo taj dodatni nastavak pritiska od prošle godine u vidu dodatnog smanjenja pondera. Što se tiče samo kreditnog zaduženja kako sam i ranije govorio, kanton je još u stabilnoj situaciji kada se gleda domaće zaduženje, te sve druge vrste projekata koje kanton prati i finansira”, ističe

Idina vrh