Scholz: Putin je imao ‘potpuno pogrešnu računicu’ s ratom u Ukrajini

04/05/2022
1 minuta čitanja

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u srijedu da je ruski predsjednik Vladimir Putin imao “potpuno pogrešnu računicu sa svojim brutalnim agresivnim ratom protiv Ukrajine”…

..jer je naveo NATO da ojača svoj istočni obod, zatim to je rezultiralo  širokim sankcijama proriv Rusije i izazvao je veliku vojnu pomoć ukrajinskoj strani.

Scholz je kazao da Njemačka trenutno razmatra snabdijevanje Ukrajine haubicama, pored protivavionskih i tenkovskih topova tipa Gepard i ostale opreme koju je njegova vlada već pristala da pošalje.

On se obratio novinarima u Mesebergu, u blizini Berlina, skupa s ministrom finansija Christianom Lindnerom, koji je objavio planove da se zatraži od Rusa koji su metom sankcija “da objave svoja sredstva u Njemačkoj ili riskiraju globe”.

Ministar ekonomije Robert Habeck izjavio je da vlada također planira da olakša Rusima koji napuštaju svoju domovinu da pronađu posao u Njemačkoj.

– Zaista ih moženo iskoristiti – kazao je on, ali je dodao da će biti sigurnosnih provjera “kako ne bismo doveli mnogo špijuna ovdje”, prenosi AP.

Idina vrh