Bećirović odgovorio Dodiku: Suverenitet se ne stiče Twitter objavama, on neupitno pripada BiH

08/08/2023
1 minuta čitanja

Ne postoji entitetski suverenitet i takva neutemeljena teza nema nikakvo pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, kao i u međunarodnom pravu, poručuje Bećirović

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović reagovao je na izjavu Milorada Dodika u kojoj je kazao kako BiH nema suverenitet, a kako su entiteti države”.

U svom zvaničnom saopćenju, Bećirović odgovara Dodiku, jasno istakavši da je suverenitet države Bosne i Hercegovine jasno i precizno utvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

Istakao je kako se suverenitet se ne stiče Twitter i drugim objavama političkih zvaničnika, već on neupitno pripada samo BiH.

– Izjave o suverenitetu administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini su obična besmislica. Ne postoji entitetski suverenitet i takva neutemeljena teza nema nikakvo pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, kao i u međunarodnom pravu, poručuje Bećirović.

Bećirović dalje dodaje i to da je BiH punopravna članica Ujedinjenih nacija, te kao takva, pored državnog teritorija i stalno nastanjenog stanovništva, ima i suverenitet.

Idina vrh