Bh. džudista Kerim Hasić suspendovan na dvije godine zbog pumpice za astmu, oglasio se i njegov otac Kemal

19/08/2023
1 minuta čitanja

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je izrekla kazne zabrane učešća u sportu dvojici bosanskohercegovačkih sportista, rukometašu Deniju Veliću i džudisti Kerimu Hasiću

Nekadašnji rukometni reprezentativac Velić je kažnjen zbog odbijanja doping kontole, te je dobio četverogodišnju suspenziju.

I dok je Velićeva suspenzija “čista kao suza”, mnogo se prašine podiglo oko drugog kažnjenog sportiste.

Hasić je kažnjen dvogodišnjom suspenzijom zbog korištenja zabranjene supstance fluticasone propionate, iz grupe S9. (glukortikosteroidi) na Listi zabranjenih sredstava za 2023. godinu.

Nakon odluke o suspenziji oglasio se i Kerimov otac Kemal Hasić, poznati pjevač narodne muzike.

On je pojasnio šta je zapravo fluticasone propionate, te je šokiran da je zbog toga njegov sin suspendovan.

“Pozitivan je bio na fluticasone propionate S9. Znam da nemate pojma šta je ovo, kao ni ja što nisam znao. Radi se o pumpici za astmu koju moj Kerim koristi vec sedam godina. Kad smo dobili nalaz, blaga riječ je bio šok. Od tad kreću naše muke, pogotovo njegove da dokažemo da nismo ništa uradili namjerno. Obavijestili smo komisiju da je Kerim bio teško bolestan prije par godina i da je bio životno ugrožen”, navodi Kemal Hasić.

Kako kaže, Kerimu su bila operisana pluća i ima rez 40 cm preko leđa. Istovremeno mu je operisano slijepo crijevo, preživio dvije bronhoskopije i oporavak je trajao više od godine dana.

“Sve navedeno je komisija prihvatila i dokazali smo da nije bilo nikakve namjere, pogotovo što je ova supstanca zabranjena u ovoj godini”, napisao je Hasić, a potom ostao šokiran objašnjenjam koje je dobio od komisije.

“Rekli su nam da smo trebali pratiti Službene novine i da su oni tamo sve objavili”, dodao je.

“Većina vas zna da je moj ponos bio teško bolestan i za to vrijeme dok sam molio Allaha dž. š. da mu sačuva život nisam ni u snu pomislio kakav će sportista postati. Moj Kameni dječak od borbe za život je došao do 6 šampionskih naslova u BiH, 3 balkanske medalje i srebara na Evropskom kupu. Bio je proglašen sportskom nadom BiH i sve se srušilo u trenu. Dok ovo pišem drhtim, on plače, žena plače, brat mu plače…”, napisao je Hasić na Facebooku, a potom poslao poruku čelnicima Agencije za antidoping kontrolu BiH.

“Vama gospodo želim da se dugo osjećate kao mi sad. Vi niste prijatelji sporta, nego suprotno. Uništili ste snove jednog vrhunskog momka, nek vam je na dušu!”, poručio je Kemal Hasić.

Prethodni tekst

Zbog velike oluje odgođen početak Svjetskog prvenstva u atletici, Pezer čeka nastup u kvalifikacijama

Sljedeći tekst

Na 5.137 metara visokom Araratu zavijorila se zastava BiH

Idina vrh