Božinović: Hrvatska po svemu sudeći nije bila krajnji cilj letjelice

12/03/2022
1 minuta čitanja

Hrvatski ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je u petak navečer, uoči sastanka u Vladi, kako se istraga o padu bespilotne letjelice nastavlja ujutro, te da Hrvatska “po svemu sudeći nije bila krajnji cilj te letjelice”.

Hrvatski premijer Andrej Plenković sazvao je večeras sastanak s najužim suradnicima u Vladi kako bi utvrdili daljnje poteze koje će poduzeti nakon što je bespilotna letjelica koja je noćas ušla u hrvatski zračni prostor i pala na Jarunu, navodi Hina.

Očevid koji policija provodi zajedno s vojnom policijom, nastavit će se u užoj zoni mjesta događaja, gdje će se probati izvaditi dio letjelice koji je ostao ukopan u zemlju, pojasnio je Božinović. odavši da, po svemu sudeći, Hrvatska nije bila krajnji cilj te letjelice.

“Što se sve događalo, pogotovo kad govorimo o zračnom prostoru zemalja kroz koji je ona prošla prije Hrvatske, a tu se radi o zračnom prostoru NATO-a, komunicira se intenzivno i na razini NATO-a i bilateralno”, kazao je ministar.

Plenković je u petak poslao pismo čelnicima država članica EU-a, čelnicima europskih institucija i glavnom tajniku NATO-a u kojem ih je izvijestio o padu bespilotne letjelice i zatražio tješnju suradnju između EU-a i NATO-a kako se takvi incidenti ne bi ponavljali.

U pismu su navodi da je besposadna letjelica pala blizu središta Zagreba, u parku pokraj studentskog doma, u kojem je smješteno 4,5 tisuće studenata, da je udar letjelice napravio veliki krater, oštetio nekoliko automobila, ali da na sreću nije bilo žrtava.

U dosadašnjoj istrazi ustanovljeno je da se radi vojnom izviđačkom dronu srednjeg dometa s operativnim doletom od tisuću kilometara TU-141 Strizh, koji je proizveden u bivšem Sovjetskom Savezu.

“Kako bismo se učinkovito nosili s ovakvim situacijama, bitno je nastaviti dalje jačati naše mehanizme za razmjenu informacija i za brze koordinirane odgovore. Stoga vas pozivam da podijelite s nama sve informacije koje biste mogli imati o ovom incidentu. U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu i rata koje se tamo vodi, ovaj ozbiljan incident zahtijeva tješnju suradnju između članica EU-a i saveznika u NATO-u”, poručio je hrvatski premijer u svom pismu.

“Letjelica koja je pala bila je izviđački dron, ali sutra bi to mogao biti i naoružani, stoga je ključno da uspostavimo mehanizme za detekciju i obranu koji će spriječiti da takve letjelice prijete našim gradovima, a da ne budu otkriveni i neutralizirani”, kaže se u pismu.

Idina vrh