Britanija se suočava s novom otvorenošću o zdravlju kraljevske porodice

12/02/2024
1 minuta čitanja

Britanija se suočila s novom otvorenošću o zdravlju svoje kraljevske porodice nakon što je objavljeno da je kralju Charlesu dijagnosticiran karcinom.

Već je postojalo iznenađenje zbog detalja koji su dati kada je objavljeno da britanski kralj ide u bolnicu na operaciju zbog povećane prostate.

Ali priznato je da postoji javna korist od transparentnosti – pretraživanja na Googleu za ‘pregled prostate’ povećala su se za 242% širom svijeta.

Međutim, stvari su krenule drugačijim smjerom kada je objavljeno da je “vrsta raka” otkrivena tokom liječenja.

Nema sumnje da je ovo šokiralo mnoge fanove kraljevske porodice.

To je izazvalo naslove širom svijeta i iscrpnu 24-satnu TV vijest koja je više podsjećala na kraljevske smrti.

Bilo je puno rasprava o tome kako bi bolest člana kraljevske porodice bila skrivena od opće javnosti u prošlosti.

Sada su kraljevski podanici prisiljeni razmatrati nemoć svog monarha u roku od 18 mjeseci nakon smrti prethodnog, kraljice Elizabete II.

Iako je pokojna kraljica rođena u drugačijoj eri, postojala je ista staromodna oklijevanja u otkrivanju medicinskih detalja koji su se održavali sve do trenutka njene smrti.

Na primjer, kada je Charles morao preuzeti otvaranje parlamenta u maju 2022. godine, odsustvo kraljice je rečeno da je rezultat nedefinisanih “pokretljivih problema”.

Čak i nakon njene smrti četiri mjeseca kasnije, priroda njene bolesti nije bila otkrivena. U smrtnom listu kao razlog smrti stajalo je “starost”.

Više od 70 godina ranije, mase su se okupile ispred Buckinghamske palate gdje je njen otac, kralj George VI, bio podvrgnut operaciji.

Javnost je rečeno da je “dio” njegovog pluća uklonjen zbog “strukturnih promjena” ali ne i karcinoma od koga je bolovao.

Idina vrh