capita.ba

Centralna banka BiH za duplo veći iznos od inicijalnog nabavila sistem za backup

02/05/2024
1 minuta čitanja
SARAJEVO – Centralna banka Bosne i Hercegovine je nakon tri odgode i više od dvostrukog uvećanja vrijednosti tendera nabavila sistem za backup od firme Verso.

Prema planskim dokumentima za 2023. godinu vidljivo je da je došlo do odlaganja provođenja postupka nabavke koji je trebao biti sproveden sredinom februara 2023. godine. Vrijednost nabavke tada je procijenjivana na 70.000 KM.

Međutim, do realizacije postupka nabavke došlo je tek krajem godine. Tako 15. novembra 2023. godine dolazi do izmjena i dopune godišnjeg plana nabavki, a raspisivanje tendera pomjereno je za sredinu novembra. Istovremeno, ovaj put vrijednost backup sistema je povećana na 148.000 KM.

Na kraju je postupak nabavke pokrenut 29. decembra 2023. godine, posljednjeg radnog dana u godini.

“Sve navedeno ukazuje da su postojali određeni izazovi vezani za pokretanje ovoga postupka, pretpostavljam vezano za istraživanje tržišta i samo planiranje ove nabavke”, rekao je za CAPITAL Slobodan Golubović, urednik portala Pratimo tendere.

Tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji bile su toliko detaljne da Golubović upozorava na mogućnost pogodovanja tačno određenom ponuđaču.

Idina vrh