Senat američke savezne države poništio zakon iz 1864. godine

02/05/2024
1 minuta čitanja
Senat Arizone izglasao je ukidanje zabrane pobačaja iz 1864. nakon što je Vrhovni sud te američke savezne države "oživio" zakon iz te davne godine koji zabranjuje gotovo sve pobačaje i koji je mogao stupiti na snagu u roku od 60 dana od donošenja odluke.

Zakon o zabrani pobačaja iz razdoblja Građanskog rata koji je Vrhovni sud Arizone vratio u aprilu najnovija je epizoda po pitanju reproduktivnih prava i ocrtava oštri raskol između demokrata i republikanaca. Godine 2022., Vrhovni sud SAD-a je poništio ustavno pravo na pobačaj i omogućio da savezne države reguliraju to pravo, prenosi Hina.

Demokrate diljem SAD-a, uvjereni da je javno mnijenje na njihovoj strani, stavljaju pitanje pobačaja u prvi plan pred predsjedničke izbore u novembru, a Arizona je jedna od ključnih država.

Nakon odluke Vrhovnog suda u aprilu, predsjednik Joe Biden je odmah osudio “okrutni” zakon, rekavši da je “ta odluka rezultat ekstremnog programa republikanskih izabranih dužnosnika koji su predani lišavanju žena slobode”.

Da je Arizona tada otišla predaleko složio se i bivši republikanski predsjednik Donald Trump koji se distancirao od kontroverzne odluke i rekao: “To će se srediti. Siguran sam da će guverner i ostali vratiti u odluku u razumne okvire. To će biti riješeno, mislim, vrlo brzo”.

Senat Arizone je u srijedu zakon poništio sa 16 glasova “za” i 14 “protiv” i očekuje se da će ga brzo potpisati guvernerka Katie Hobbs iz redova demokrata. Demokratama su se pridružila i dvojica republikanskih kolega u Senatu koji su odbili glasati po stranačkoj liniji.

Glasanje u Senatu je bilo omogućeno nakon što su neki republikanci u donjem domu parlamenta te savezne države stali na stranu demokrata.

U Arizoni je sada na snazi zakon koji zabranjuje pobačaj nakon 15. sedmice trudnoće.

Prethodni tekst

Centralna banka BiH za duplo veći iznos od inicijalnog nabavila sistem za backup

Sljedeći tekst

PEN CENTAR, PISCI I SPISATELJICE S PROSTORA BIVŠE JUGOSLAVIJE: “Agresivni beogradski režim glavni je izvor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu”

Idina vrh