Čović pisao Bundestagu: Rezolucija instrument radikalnih krugova u BiH

04/06/2022
1 minuta čitanja

Prijedlog rezolucije jedan u nizu instrumenata radikalnih krugova u BiH.

Predsjedavajući  Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine  Dragan Čović pismom se obratio predsjednici Bundestaga Bärbel Bas, te zastupnicima u Bundestagu povodom prijedloga rezolucije frakcija SPD-a, FDP-a i Zelenih pod naslovom „Podržati Bosnu i Hercegovinu na putu prema boljoj budućnosti“.

Čović je u pismu pozdravio interes Njemačke kao jedne od najvažnijih partnerskih zemalja i istaknute članice Europske unije (EU) za trenutnu političku situaciju i potporu Bosni i Hercegovini na putu prema EU i NATO-u.

Čović je podsjetio na postojeći sigurnosni kontekst, kao i na užase rata u Bosni i Hercegovini, te je istaknuo solidarnost s patnjom ukrajinskoga naroda koji se nalazi pod brutalnom ruskom agresijom.

U pismu je Čović ocijenio kako je, bez obzira na dobre namjere pojedinih njemačkih predstavnika, prijedlog rezolucije postao jedan u nizu instrumenata radikalnih krugova u Bosni i Hercegovini koji se zalažu za neustavna rješenja i dominaciju nad Hrvatima kao najmalobrojnijem od tri konstitutivna naroda, ali i manjinama poput Židova i Roma. Podsjetio je na učestale napade na hrvatske simbole i spomenike, te katoličke crkve i groblja.

Naveo je kako se hrvatski politički predstavnici zalažu za izmjene Ustava i izbornoga zakonodavstva čime bi se implementirale odluke Europskoga suda za ljudska prava i Ustavnoga suda kako bi se svi građani, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest, mogli kandidirati na političkim funkcijama, kao i za sprječavanje inženjeringa prema kojemu većinski bošnjački narod nameće predstavnike Hrvatima u domovima naroda i Predsjedništvu BiH.

Naglasio je kako je Hrvatima u cilju cjelovita, stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina u okrilju EU i NATO-a naspram neustavnog unitarizma i separatizma. Tim putem je odbacio i ad hominem napade, pozivajući njemačke dužnosnike na suradnju u izgradnji Bosne i Hercegovine u kojoj će se poštivati Ustav i jačati vladavina prava, saopćeno je iz PSBiH. 

Idina vrh