Danas otvorenje obnovljene banjalučke Arnaudija džamije

07/05/2024
1 minuta čitanja
Obnovljena banjalučka džamija Arnaudija biće svečano otvorena danas u prisustvu velikog broja domaćih i stranih zvanica.

Centralna manifestacija počinje u 11.00 sati, uz direktan prenos Javnog servisa BHT i uz bogat kulturno-umjetnički program.

Protokol o finansiranju ponovne izgradnje Arnaudija džamije potpisan između Vakufske direkcije Islamske zajednice BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske 11. oktobra 2016. godine. Kamen temeljac postavljen je 22. aprila 2017. godine, a kompletna izgradnja završena je krajem prošle godine. Obnova je koštala oko šest miliona KM.

Džamija Arnaudija je podignuta 1594. godine, a srušena je 1993.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2003. godine proglasila je mjesto i ostatke graditeljske cjeline Arnaudije nacionalnim spomenikom BiH.

Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Ismir Husedžinović rekao je da se na otvaranju džamije Arnaudija očekuje između 5.000 i 10.000 posjetilaca, domaćih i stranih. U samom gradu Banja Luka je obezbijeđeno nekoliko parkinga za goste koji budu došli na manfestaciju, a MUPRS i jedna privatna agencija nadležni su za obezbjeđenje događaja.

Idina vrh