Delegacija EU/EUSR: Mandat EUFOR-a je jasan – osigurati sigurno okruženje za sve građane

08/04/2022
1 minuta čitanja

Delegacija EU/specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini oglasila se danas saopćenjem za javnost povodom nedavnih komentara o EUFOR-u, ocijenivši ih neosnovanim.

– Jučer su iznesene brojne optužbe na račun EUFOR-a, uključujući i navodni nejednak tretman svih u Bosni i Hercegovini. Ovakve tvrdnje su neosnovane. Mandat EUFOR-a je jasan: osigurati sigurno i bezbjedno okruženje koje štiti sve bh. građane – navodi se u reagiranju.

Iz Delegacije EU/EUSR-a ističu kako EUFOR u potpunosti djeluje u skladu s dodijeljenim mandatom, te da bi svaki pokušaj podrivanja prisustva EUFOR-a u BiH bio suprotan interesima bh. građana.

Štaviše, time se, kako nadalje navode, neće umanjiti odlučnost EU-a da podrži BiH u očuvanju stabilnosti u zemlji.

– Potpuno su neprimjereni komentari člana Predsjedništva BiH Dodika o potencijalnom upućivanju njemačkih trupa u okviru EUFOR-a – navodi se u reagiranju.

Šef delegacije i specijalni predstavnik EU-a, ambasador Johann Sattler ističe da se sa “podsjećanjem na nacizam iz Drugog svjetskog rata u formi kritike odluke Njemačke da investira u dodatne odbrambene kapacitete kao rezultat agresije Rusije te učestvuje u EUFOR-u, otišlo još i niže u istupima. Mora se prestati s ovakvim utrkivanjem u niskim potezima.“

Istovremno, upozorava kako je upravo takvo ponašanje jedan od razloga zašto je EUFOR i dalje neophodan.

– Aktuelna politika RS-a kojom se podrivaju državne institucije i nadležnosti izaziva strah i nepovjerenje među građanima u zemlji, a jučerašnji huškački i pogrdni komentari narušavaju stabilnost i povjerenje među građanima – navodi se u reagiranju Delegacije EU/EUSR-a.

Sarajevodanas/FENA

Idina vrh