Detalji s ročišta: Šta su rekli policajci koji su bili u potjeri za Seatom

24/04/2023
minuta čitanja

U današnjem nastavku suđenja saslušana su tri svjedoka

Saslušanjem tri svjedoka u Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine.

Konobar Božo Drakul se kritične noći vraćao kući iz kafića na Baščaršiji, gdje je tada radio. Vozio je svog kolegu, pa je, kada su se zaustavili na Vracama kod benzinske pumpe, kolega prešao u taksi vozilo, jer je Drakul, kako je rekao, te noći malo popio. 

Pored njega „proletjelo“ vozilo crne boje

Drakul je kazao da je tada pored njega „proletjelo“ vozilo crne boje. Sutradan, kada je došao na posao, pričano je o ubistvu sarajevskih policajaca, a on je kazao šta je vidio te noći. Jedan policajac, koji je bio prisutan, kazao mu je da ide u policiju i da izjavu kako „ne bi na njega nešto sumnjali“. 

Tužiteljica Šeila Heljić mu je pročitala dio iskaza koji je 28. oktobra 2018. godine dao u policiji, gdje je naveo da je velikom brzinom projurilo vozilo crne boje s uskim zadnjim štop-svjetlima, i da ga je podsjećalo na vozilo marke VW i Seat. 

Drakul je kazao da je tada izjavio da ga je vozilo podsjećalo na Golf 5, a da su policajci spominjali Seat.

Odgovarajući na pitanja odbrane, Drakul je kazao da se to desilo u 4:25 sati i da je tu noć padala kiša, na šta je advokat Duško Tomić prokomentirao da postoji stotinu svjedoka da je bio lijep dan.

Svjedok Armin Skoko bio je u patroli PU Novo Sarajevo koja je 25. oktobra 2018., dan prije ubistva policajaca, zajedno s kolegom Vitom Orozom i drugom patrolom, bila u potjeri za Seatom tamne boje na Grbavici. On je kazao da su tu noć upućeni na parking ulica Kemala Kapetanovića i Behdžeta Mutevelića zbog sumnjivih nepoznatih osoba. Javljeno im je da se radi o Seatu, koji se uputio prema ulici Hamdije Ćemerlića. Vozilo se kretalo velikom brzinom i skrenulo u Zvorničku ulicu. Kada je došlo do ulice Safeta Hadžića, uspjelo im je pobjeći. 

Skoko kaže da se on s kolegom vratio na parking na Grbavici, gdje su zatekli čuvara jedne firme, a koji je rekao da je vidio nepoznate osobe kako obilaze oko vozila te da je pozvao policiju.

Vidio da je u pitanju Seat

Na pitanja advokata Dražena Zubaka, koji zastupa Marka Trifkovića, da iz svoje pozicije, jer su se kretali iza druge patrole, nije mogao vidjeti boju, oznake i tip vozila, Skoko je rekao da su kolege rekle da je bio Seat. 

Umiješala se i tužiteljica Šeila Heljić, jer je u službenoj zabilješci opisano vozilo za kojim je bila potjera, a tek na konkretna pitanja sudije Igora Todorovića Skoko je kazao da su se kretali u različitim trakama te da je i on vidio da je u pitanju Seat.

Policajac Adnan Šaljić, koji je bio u patroli PU Novo Sarajevo koja je prva krenula u potjeru za Seatom na Grbavici, kazao je da su ovo vozilo uočili na raskrsnici ulica Behdžeta Mutevelića i Kemala Kapetanovića, te da su krenuli u potjeru. Kako je svjedok tačno u sekundu precizirao vrijeme, odnosno 3:57 sati, advokat Tomić je u jednom momentu pitao da li to svjedok čita izjavu, što, naravno, nije bio slučaj. 

Šaljić je kazao da je Seat bio tamne boje i da je velikom brzinom išao prema Dobrinji te im se izgubio iz vida u ulici Safeta Hadžića. Na reagiranje tužiteljice Heljić da su u službenoj zabilješci naveli da je vozilo bilo druge boje, svjedok je pojasnio da im se tada, jer je bila noć, a i zbog njihovih upaljenih crveno-plavih rotacija, tada učinilo da je plave boje. 

Sava Marinković prigovorio svjedoku

Šaljić je rekao da su bili sigurni da je vozilo uhvatio radar u Zvorničkoj ulici, ali on nije bio u funkciji. 

Bojan Veselinović, advokat Save Marinkovića, predočio je svjedoku izjavu koju je dao 21. novembra 2018. godine, a u kojoj je navedeno da je vozilo bilo tamne boje i da je imalo karakteristična zadnja štop-svjetla, koje ima Seat Leon. 

Adnan Šaljić je pojasnio da su on i kolega koji je bio s njim u potjeri kroz razgovor zaključili da je vozilo tamne boje, a da su ranije mislili da je plave boje. 

Sava Marinković je prigovorio svjedoku: „Vjerujete li Vi svojim očima ili onome što je rekao kolega“, a Šaljić mu je odgovorio: „Vjerujem svojim, ali i očima kolege.“ 

Odgovarajući na pitanja advokata Dražena Zubaka, Šaljić je kazao da su on i kolega došli do zaključka da je u pitanju Seat Leon tamne boje. 

– Službena zabilješka ne sadrži detalje koje smo dali u izjavi – pojasnio je Šaljić. 

Nastavak suđenja zakazan je za 16. maj. 

Na pitanje advokata Tomića šta je sa Samirom Sadikovićem, koji je koristio bijeli Golf koji je bio meta krađe kada su ubijeni policajci, tužiteljica je odgovorila da imaju saznanja da se nalazi u Sloveniji. 

Prethodni tekst

Čampara: Radujem se ako će ministar Nešić ostati na braniku ustavno-pravnog poretka BiH

Sljedeći tekst

Sebija nije magistrica, ali ostaje doktorica do okončanja postupka: Vijest dočekala s osmjehom na licu i hvalospjevima o sutkinji

Idina vrh