“Dijamant” dao riječ: Džekino obećanje će oduševiti navijače Fenerbahčea

22/07/2023
minuta čitanja

Ovdje sam da zajedno učinimo Fenerbahče prvakom. Biti ovdje za mene je velika čast, rekao je Džeko

Kapiten fudbalske reprezentacije Edin Džeko zadužio je traku i status lidera i u Fenerbahčeu nakon svega nekoliko dana u klubu.

Džeko je jedna od glavnih zvijezda turskog velikana, a sada je odgovarao na pitanja novinara u trening kampu gdje se Fener sprema za početak sezone.

Bosanci i Turci kao braća

– Moji prvi dojmovi o ovom mjestu su pozitivni. Najvažnije je da radimo zajedno kako bismo izvukli najbolje. Želimo to učiniti. Sezona će uskoro početi. Ekipa je po mom mišljenju gotovo spremna. Stigli su novi igrači – rekao je Džeko.

Džeko je rekao kako su Bosanci i Turci kao braća i da se dva naroda stvarno vole. 

Otkrio je i da je prije dvije godine mogao postati igrač Fenerbahčea, da je bio obavljen razgovor s čelnicima kluba, ali da nije došlo do transfera.

– Navijači Fenerbahčea su sada slali lijepe poruke i meni i mojoj supruzi na društvenim mrežama –  kazao je Džeko o prijemu kod navijača.

Naveo je da je na sastanku s čelnicima kluba razgovarao o tome koliko Fenerbahče želi titulu prvaka u Turskoj.

– Fenerbahče uvijek igra za prvenstvo. Ovdje sam zbog tog cilja. Ovdje sam da zajedno učinimo Fenerbahče prvakom. Biti ovdje za mene je velika čast. Nadam se da ćemo zajedno dati sve od sebe jer Fenerbahče je sjajna ekipa i zaslužuje najbolje – istakao je Džeko.

Najveći kritičar

Edin se dotakao i kritika navodeći da su one sastavni dio života fudbalera.

– Kad igrate loše, naravno da dobivate loše kritike. To je normalna stvar. Ako se kritika odnosi samo na teren, mislim da je to pozitivna stvar. Ako ovo ode izvan terena i dođe do kritike porodice, po meni to nije prihvatljivo. Naravno, kad sam imao 18 godina, i ja sam griješio.

Greške se mogu desiti. Tada sam bio mlad. Čak ni sada možda nisam savršen. Ja sam igrač koji uvijek želi da uči i uvijek želi da pokaže najbolje. Sada imam 37 godina i još uvijek sam neko ko želi da teži boljem. Imam istu motivaciju. Kritika je dobra jer ponekad kada mislite da igrate dobro, možete nešto i izvući iz toga. 

U ovom trenutku, osoba koja me najviše kritikuje je moj otac. Kada razgovaram sa ocem na kraju meča, iako pomislim kako sam dobro igrao, on reflektuje svoje kritike na mene i govori mi suprotno. Kada je kritika iskrena i iskrena, vi je razumijete i postupate u skladu s tim. Dakle, možete naučiti nešto kao rezultat svake pozitivne i negativne kritike – rekao je Džeko.

Na pitanje kako više voli igrati, kada je usamljen u napadu ili ima kolegu, Džeko je rekao da se dobro snalazi u tandemu s nekim, kao i kada je sam.

Na pitanje što se mora promijeniti da bi se postigao uspjeh u Fenerbahčeu, Džeko je rekao:

– Nažalost Fenerbahče dugo nije osvojio prvenstvo. Vidim da i klub i naš predsjednik čine sve da se ova situacija promijeni. Po mom mišljenju, jedna od najvažnijih stvari ovdje je mentalitet. Ako želite biti bolji, ako želite natjerati protivnika da to prihvati, morate se boriti i težiti tome.

Ne samo s igračima, nego i kao klub, naši navijači, zaposlenici ovdje, svi trebaju djelovati s jednom mišlju. Mislim da su navijači jako važni u ovom trenutku. Kao fudbaleri, moramo osjećati podršku naših navijača u svakom trenutku kako bismo pomakli svoje granice.

U nekim slučajevima možda nećemo moći igrati dobro kao ekipa, ali u ovom trenutku podrška navijača je jako, jako važna. Podrška naših navijača bit će jako motivirajuća, pogotovo za mlade igrače. Utakmice se dobijaju na kraju 90 minuta, utakmica ne završava za 45 minuta. Stoga nam je potrebna njihova podrška do kraja utakmice.

Moramo biti kompaktni kao tim, moramo moći djelovati zajedno. Moramo se koncentrirati na jedan cilj. Za to smo započeli i nastavljamo naš rad na najbolji mogući način. To mogu obećati našim navijačima. Bit će to Fenerbahče koji će dati sve od sebe na terenu – poručio je Džeko.

Nisam došao bildati individualnu statistiku

“Dijamant” je rekao kako je tokom karijere postigao veliki broj golova i da u Fenerbahče nije stigao da “bilda” svoju individualnu statistiku, već da želi pomoći ekipi.

Podsjetio je da su bivši bh. reprezentativci Elvir Baljić i Elvir Bolić ostavili trag u Feneru.

– Sjećam se i Bolića i Baljića. Znam da su igrali ovdje, čak je i Baljić dobio transfer u Real Madrid. Bio je i pomoćni trener reprezentacije. Tako da obojicu lično poznajem. Nadam se da ću napraviti dobre stvari za ovu ekipu, da ću dati dobre partije poput njih – naveo je Džeko.

Iako je tek došao u klub, trener Ismail Kartal je prepoznao vođu u njemu i dodijelio mu kapitensku traku.

– Za mene je biti kapiten Fenerbahčea velika čast, velika privilegija. Velika je čast biti kapiten ovog velikog kluba. Hoću li biti čvršći ili smireniji? Zapravo oboje. Ja sam normalna osoba, uvijek pokušavam biti pozitivna, ali nikad ne volim gubiti. Pa kad izgubimo, mogu biti malo agresivniji i čvršći – istakao je Džeko.

Za kraj, Džeko je istakao kako je važno da ekipa ima kvalitetne igrače.

Prethodni tekst

U centru Bihaća došlo do krvavog obračuna migranata: Korišteni su noževi

Sljedeći tekst

BiH će nedostajati 150.000 radnika: “Šta će biti s penzijama i budžetima?”

Idina vrh