Dodik se “pogubio” nakon Guterresovog pisma Cvijanović: Traži “obeštećenje” od UN-a

22/07/2023
1 minuta čitanja

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik komentarisao je danas odgovor koji je članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović dobila od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guterresa.

Dodik je rekao da Guterres nije nadležan da tumači Dejtonski sporazum, ali je svojim odgovorom na pismo Cvijanović potvrdio da Schmidt nije imenovan za visokog predstavnika.

Dodik je ustvrdio da Guterres ignoriše činjenice.

“Guterres ne može tumačiti Dejtonski sporazum, on nije nadležan. Mi smo samo pitali da kaže je li Schmidt imenovan ili nije. I Schmidt nije imenovan. Vidi se da postoji opasna propaganda protiv Republike Srpske, ali to ne znači da mi nismo u pravu”, naveo je Dodik.

Dodik ističe da Dejtonski sporazum jasno kaže da Vijeće sigurnosti UN-a bira visokog predstavnika relevantnom rezolucijom.

“I tako je bilo sve do Schmidta”, kaže Dodik.

Dodik je upitao zašto onda raspravljaju u Ujedinjenim nacijama o BiH dva puta godišnje, ako nisu nadležni.

“Ako je tačno ono što kaže Guterres, onda ćemo tražiti obeštećenje. Razgovarat ćemo sa državama članicama UN-a, jer ispada da UN nisu nadležni za visoke predstavnike. Znamo šta je ovdje radio Paddy Ashdown. Onda je sve bespravno i možemo tražiti obeštećenje”, rekao je Dodik.

Kaže da je Guterres napravio još veću konfuziju u BiH i da svi znaju da je PIC “vještačko tijelo”, ali da “RS ostaje na evropskom putu”

“Protiv smo članstva u NATO-u, a BiH će se morati vratiti na izvorni Dejton”, tvrdi Dodik.

Inače, generalni sekretar UN-a Anthonio Guterres odgovorio je članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, koja je od njega tražila da se iz UN-a dostave relevantni dokumenti od značaja za BiH, odnosno odluku Vijeća sigurnosti o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika.

Guterres je odgovorio Cvijanović da “UN nisu potpisnik Dejtonskog sporazuma”.

“Niti je UN član PIC-a, odnosno Vijeća za implementaciju mira – jedinog relevantnog tijela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH”, stoji u odgovoru prvog čovjeka UN-a članici Predsjedništva BiH.

Cvijanović je na to odgovorila da se čini da je “Guterresovo pismo pisao neko drugi”, no ubrzo joj je stigao original dokumenta sa potpisom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Idina vrh