Dok traju razgovori o postizanju mira, Rusija pokrenula masivne napade na Ukrajinu

05/08/2023
1 minuta čitanja

U Kijevu i Zaporožju danas su se oko 17 sati oglasile zračne uzbune, a nedugo nakon toga počeli su pristizati prvi izvještaji o eksplozijama. Međutim, prema posljednjim izvještajima, izgleda da su ruski napadi na ukrajinsku teritoriju mnogo rasprostranjeniji

Brojni izvori na terenu izvještavaju o eksplozijama i upozorenjima na drugim mjestima, a Ukrajina tvrdi da Rusija ispaljuje balističke rakete i rakete Kh-47M2 Kinzhal na gradove – a neki izvještaji ukazuju da ruske snage ispaljuju projektile s unutarašnje strane bjeloruske teritorije

“Trenutno je raketni napad na Kijevsku, Vinnutsku, Žitomirsku i Čerkasku regiju. Ali uzbuna je širom Ukrajine”, rekla je portparolka predsednika Zelenskog Julija Mendel na Tviteru.

Izvori u regionu Hmeljnicki također izveštavaju o napadima, a eksplozije se i dalje čuju u Zaporožju.

Ovo dolazi nakon što je rusko ministarstvo odbrane jučer obećalo odgovor na napade dronovima na brodove u Crnom moru.

Istovremeno u gradu Džedi u Saudijskoj Arabiji danas su započeli dvodnevni razgovori između savjetnika za nacionalnu sigurnost iz 30 zemalja, a glavna tema sastanka trebali se odnositi na postizanje mirovnog sporazuma za Ukrajinu.

Ruski zvaničnici neće biti prisutni na ovom susretu. Iako neće prisustvovati susretu, iz Kremlja su ranije naglasili kako će pomno pratiti dešavanja na sastanku.

“Ostaje da se u potpunosti razumije koji su ciljevi postavljeni i o čemu, zapravo, organizatori planiraju da razgovaraju. Svi pokušaji da se promoviše mirno rješenje vrijede truda i pozitivne ocjene”, rekao je Dmitrij Peskov.

Idina vrh