Katastrofalne posljedice poplava u Sloveniji: Šteta se procjenjuje na više od 500 miliona eura

05/08/2023
1 minuta čitanja

Premijer Slovenije Robert Golob osvrnuo se nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na posljedice poplava te je izjavio kako je ovo najveća prirodna katastrofa u historiji zemlje

Prema riječima Goloba, putna i energetska infrastruktura teško su pogođeni nakon poplava.

“Črna na Koreškem, grad u uskoj dolini Koroške regije, i dalje je potpuno odsječen. Nedostaje im pitka voda i oprema koja će se tamo dopremati zračnim putem”, rekao je Golob.

Kada je riječ o procjeni štete, Golob je iznio podatke koji jasno pokazuju katastrofalne posljedice.

“Šteta će vjerovatno premašiti 500 miliona eura. Svi političari koji sjede u Vijeću za nacionalnu sigurnost složili su se da nije vrijeme za podjele već za jedinstvenu akciju. Želim da ovo političko jedinstvo traje što duže”, poručio je Golob.

Povodom vanredne situacije oglasila se i predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar te se zahvalila svima na predanom radu u akcijama pomoći i spašavanja.

“Brojevi, naravno, govore o strašnim razmjerama katastrofe kojoj Slovenija nije svjedočila od nezavisnosti. Što se tiče susjednih zemalja, dobila sam pozive iz Hrvatske, Mađarske i Kosova. Susjedne zemlje posebno prate šta se dešava u Sloveniji. Nekoliko zemalja je ponudilo pomoć, ali će Slovenija odlučiti šta nam je tačno potrebno”, rekla je predsjednica države.

Idina vrh