Zapadni saveznici uvode četvrti set sankcija protiv Rusije: Oduzimaju joj MFN status

15/03/2022
1 minuta čitanja

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Velika Britanija, Kanada i Japan će danas zajednički donijeti novi, četvrti set mjera protiv Rusije koja je 24. februara započela rat u Ukrajini.Ovi koordinirani potezi Washingtona, Londona i drugih saveznika nadovezuju se na niz ekonomskih sankcija koje su već uvedene, a odnose se na kontrolu izvoza i bankarska ograničenja.

Cilj je izvršiti pritisak na predsjednika Vladimira Putina da okonča najveći rat u Evropi od Drugog svjetskog rata.Koraci koji će danas biti poduzeti protiv Rusije podrazumijevaju ukidanje statusa “najpovlaštenije nacije” (MFN).Oduzimanje Rusiji tog statusa otvara put Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima da uvedu carine na široku paletu ruske robe, što bi dodatno pojačalo pritisak na privredu koja već ide u “duboku recesiju”.

Šta je MFN?

Riječ je o načelu nediskriminacije u kojoj se 164 članice Svjetske trgovinske organizacije obavezuju na isti tretman prema svim članicama u pogledu međusobnih, najnižih carina, najviših uvoznih kvota ii najmanjih trgovinskih barijera za robu i usluge.Samo izbacivanje Rusije iz tog sistema ne bi nužno promijenilo uslove trgovine, ali šalje jasnu poruku da ih se ne smatra nikakvim privrednim partnerom. Osim toga, formalno to zapadnim saveznicima dopušta da Rusiji povećaju uvozne carine ili nametnu kvotu na rusku robu, čak i da je (robu) zabrane ili ograniče usluge izvan zemlje.Prije uklanjanja statusa MFN-a, SAD su već najavile zabranu uvoza ruske nafte i plina, Kanada je postavila novu opštu carinu od 35 posto na gotovo sav uvoz iz Rusije, a EU je zabranila oko 70 posto cjelokupnog uvoza.Uz ukidanje statusa sada bi došla i zabrana uvoza ruskog čelika i gvožđa i zabrana izvoza luksuzne robe, uključujući automobile u vrijednosti većoj od 50.000 eura. Također bi bile zabranjene investicije u ruske naftne kompanije i njihov sektor energetike.

(Sarajevodanas/Klix.ba)

Idina vrh