Džaferović i Komšić odbili prijedlog deklaracije, Pahor i Milanović je povlače

12/09/2022
1 minuta čitanja

Inicijatori današnje Deklaracije Brdo-Brijuni, predsjednici Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Zoran Milanović, najvjerovatnije će u potpunosti povući deklaraciju koja je trebala biti usvojena

Razlog je protivljenje članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića da se u tekstu deklaracije nađe i pojam “legitimno predstavljanje”.

“Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH ključno je za stabilnost države, kao i iskrena predanost svih političkih lidera procesu izbornih reformi u punom suglasju s EU standardima”, trebalo je stajati u konačnom dokumentu.

S obzirom da su Džaferović i Komšić jasno rekli da neće podržati takav tekst dokumenta, Pahor i Milanović će potpuno povući deklaraciju nakon čega se neće ni razmatrati usvajanje.

Na sastanku u Sloveniji su prisutni, pored tri člana Predsjedništva BiH, i predsjednici Slovenije Borut Pahor, Hrvatske Zoran Milanović, Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Đukanović, Kosova Vjosa Osmani, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i Albanije Bajram Begaj.

Ovo je 11. sastanak lidera regiona od pokretanja inicijative procesa Brdo-Brioni 2010. godine.

Idina vrh