Džaferović: Schmidt je jedini visoki predstavnik koji ima redovne masovne proteste građana

24/10/2022
1 minuta čitanja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je kako su sasvim opravdani današnji protesti ispred OHR-a i nezadovoljstvo građana izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Džaferović ističe kako građani imaju pravo boriti se za princip da kao pojedinci budu jednaki pred zakonom.

“Stvarati od indvidualnih ljudskih prava tabu značilo bi stvarati opskurnu društvenu klimu. Svojim odlukama visoki predstavnik je osnažio ionako jaka kolektivna prava u Federaciji, a nije osnažio kolektivna prava u Republici Srpskoj, niti individualna prava u cijeloj državi. Indikativno je da visoki predstavnik potencira na deblokadi izbora Vlade i sudija Ustavnog suda. Postavlja se pitanje zašto nije donio samo mehanzme deblokade, već i druge izmjene o kojima nevoljko priča, a zbog kojih prima pohvale od vlasti susjedne države i stranačke grupacije okupljene oko HDZ-a. Činjenica da o podebljanju etničkih podjela nevoljko priča zapravo sve govori”, istakao je Džaferović.

Naglasio je da bonske ovlasti nisu uvedene da bi se država etnički razgrađivala, već da bi se integrisala.

“Schmidt je ovom odlukom iznevjerio svoj mandat i morat će vrlo brzo da se vrati na kolosijek, inače će kredibilitet OHR-a biti potpuno ruiniran. Činjenica da je on prvi visoki predstavnik koji ima redovne masovne proteste građana, kao i nikad manju podršku u PIC-u, trebala bi ga nagnati da se dobro zamisli, umjesto što nažalost bježi od realnosti izjavama koje su na granici arogancije, a nekad je čak i prelaze. Ovo mu najdobronamjernije savjetujem”, poruka je Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Idina vrh