Francuska, Turska i Grčka najavile pokretanje akcije evakuacije civila iz Mariupolja 

26/03/2022
1 minuta čitanja

Zvaničnici Turske, Francuske i Grčke najavili su kako će organizovati zajedničku u humanitarnu akciju koja će imati za cilj evakuaciju stanovnika Mariupolja u narednim danima.

Kako je saopćio predsjednik Francuske Emmanuel Macron, humanitarna situacija u lučkom gradu Mariupolju je na ivici katastrofe i zbog toga je potrebna hitna reakcija zemalja.

“Mi ćemo zajedno s Turskom i Grčkom pokrenuti humanitarnu operaciju za evakuaciju svih onih koji žele napustiti Mariupolj. Komuniciramo s gradonačelnikom Mariupolja. Grad je imao više od 400.000 stanovnika, a danas ima samo 150.000 i oni žive u strašnoj situaciji”, rekao je Macron.

Također, naglasio je kako će u narednih nekoliko dana ponovno razgovarati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a tema sastanka trebala bi biti upravo humanitarna situacija u Mariupolju.

“Imat ću u roku od 48 do 72 sata novi razgovor s predsjednikom Vladimirom Putinom kako bismo pravilno riješili detalje humanitarne akcije i osigurali uslove za njeno provođenje. Nadam se da ćemo moći angažovati što više zainteresovanih strana u ovoj operaciji”, zaključio je Macron.

Povodom situacije u ovom ukrajinskom gradu oglasio se i grčki premijer Kyriakos Micotakis koji je rekao kako u gradu živi i velika grčka zajednica kojoj je potrebna pomoć.

“Ukrajinski grad, u kojem živi velika grčka zajednica, iskušavan je ruskim napadima bez presedana. Nažalost, u njima se ne pravi razlika između ukrajinskih trupa i civila”, rekao je Micotakis.

Pored koordinacije aktivnosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uoči početka humanitarne akcije zvaničnici Francuske, Turske i Grčke koordinisat će radnje i sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i ukrajinskim vlastima.

Idina vrh