HRS ne podržava kandidaturu Krišto: Možete li istaći jednu stvar koju je uradila za dobrobit našeg naroda?

14/07/2022
1 minuta čitanja

Kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na idućim izborima bit će Borjana Krišto (HDZ), odlukom stranaka koje se okupljaju oko HNS-a. Međutim, izgleda da to nije zajednički stav svih stranaka, bar nakon saopćenja HRS-a.

Hrvatska republikanska stranka (HRS) izjasnila se da izričito ne podržava kandidaturu Krišto, te da HDZ nema njihovu podršku.

Tvrde da su prije službenog raspisivanja Izbora 2022. godine predviđali tok i ishod razgovora, te da su od tada insistirali na “svehrvatskom koncenzusu oko kandidata za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda”.

“Predlagali smo politički neovisnu osobu, intelektualno kapacitiranu i domoljubno osviještenu, iza koje bi iskreno stale sve hrvatske stranke”, kažu iz HRS-a, te dodaju:

“Umjesto da shvate historijsku ozbiljnost trenutka i odgovornost, najjača stranka, odnosno njen predsjednik, odlučili su kandidirati Borjanu Krišto. Gospođa Krišto ima višedesetljetni staž u politici, još od 1999. godine. Može li neko istaći makar jednu stvar koju je uradila za dobrobit hrvatskog naroda i čovjeka, a s kojom bi se mogla pohvaliti?”, pitaju se iz HRS-a.

Nihov stav obrazložili su time i da Krišto, na njenim ranijim kandidaturama, nije imala neku značajniju podršku. Također, na posljednjim održanim izborima 2018. godine, iz malu izlaznost, imala je i ogroman prosjek nevažećih listića.

Potez HDZ-a objasnili su i na sljedeći način.

“Potez njene kandidature je ultimativni dokaz kako hrvatska politička elita, na čelu sa HDZ-om BiH, živi u svom nekom svijetu, bez ikakvih dodirnih tačaka sa stvarnošću”, poručuju.

Zaključuju i da je to sasvim legitimno od strane vodstva HDZ-a BiH, ali da ne žele identificiranje te politike sa prefiksom “hrvatski”.

“Borjana Krišto je i pravno i politički gledano kandidat HDZ-a BiH, ne ‘stranaka s hrvatskim predznakom”, zaključili su.

Idina vrh