Iman Avdić na SP u Japanu cilja nove rekorde

19/07/2023
minuta čitanja

Četiri bh. uzdanice nastupiće na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u plivanju i vodenim sportovima u japanskoj Fukuoki.

Lani Pudar koja je ranije otputovala, sutra će se pridružili Iman Avdić, Jovan Lekić i Adi Mešetović. Višestruka juniorska i seniorska prvakinja Evrope, Mostarka Lana Pudar, nakon odličnog nastupa na juniorskom Evropskom prvenstvu u Beogradu gdje je osvojila tri zlatne medalje, nastupiće u disciplinama 100 i 200 metara delfin. Jovan Lekić će se takmičiti na 200 i 400 metara slobodnim stilom, a Adi Mešetović 50 i 100 metara slobodnim stilom. Velika uzdanica bh. tima Iman Avdić će nastupiti u disciplinama 200 i 400 metara slobodnim stilom. Iza članice Plivačkog kluba Sport time iz Sarajeva je takođe nastup na juniorskoj smotri održanoj nedavno u glavnom gradu Srbije, gdje se borila i sa povredom ramena.

„U Japan putujem nakon povrede za koju se svi u timu nadamo da je sanirana i da neće praviti nove probleme. Završni dio priprema za Svjetsko seniorsko prvenstvo obavila sam po prilagođenom programu na Olimpijskom bazenu „Otoka“ u Sarajevu. Forma je na dobrom nivou, samopouzdanje raste iz časa u čas i spremna sam dati svoj maksimum“, kazala je danas prije polaska iz Sarajeva, Iman Avdić.

Za mladu bh. reprezentativku biće ovo drugo učešće na smotri najboljih plivačica planete. Prošle godine sa svega 15 godina izborila je normu za učešće na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Melburnu, ali u malim bazenima.

„Sada je izazov definitivno veći, jer prvi put plivam na Svjetskom prvenstvu u velikim bazenima. Želje su velike, ali sam svjesna i konkurencije. Prije svega napadam državne rekorde Bosne i Hercegovine u obje discipline u kojima ću nastupiti. Želje je i primaknuti se rezultatu koji garantuje normu za učešće na Olimpijskim igrama naredne godine u Parizu. Idemo korak po korak i vjerujem da će sve završiti na željeni način i sa puno radosti“, kazala je Iman Avdić u čijoj pratnji je i trener Evelin Avdić. Na Svjetskom prvenstvu u plivanju i vodenim sportovima u japanskoj Fukuoki ukupno će se održati 75 takmičenja za medalje u šest disciplina. Program je počeo 15. jula vraćanjem na tradicionalni raspored s umjetničkim plivanjem, skokovima u vodu, plivanjem u otvorenim vodama i vaterpolom, dok plivanje i skokovi u vodu kreću ove sedmice.

Lana Pudar će nastupiti u nedjelju, 23. jula u disciplini 100 metara delfin, te u srijedu, 26. jula u disciplini 200 metara delfin. Iman Avdić će nastupiti 23. jula na 400 i 25. jula na 200 metara. Jovan Lekića takođe očekuje nastup 23. jula u disciplini 400 metara slobodnim stilom, dok će na 200 metara nastupiti dan kasnije. Posljednje nastupe imaće Adi Mešetović, kojeg 26. jula očekuje trka na 100 metara, a 28. jula na 50 metara slobodnim stilom.

Fukuoka je trebala ugostiti najbolje plivače 2021. godine, ali takmičenje je pomjereno zbog pandemije koronavirusa. Put do odličja za neke će ove godine biti dosta lakši jer na takmičenju nemaju pravo nastupa takmičari iz Rusije i Bjelorusije.

Idina vrh