Indija traži da joj Rusija prodaje naftu za manje od 70 dolara po barelu

04/05/2022
1 minuta čitanja

Indija od Rusija pokušava da dobije veći popust na naftu kako bi kompenzovala rizik poslovanja dok se drugi kupci okreću od kupovine ruske nafte.

Kako prenosi Bloomberg iz povjerljivih izvora Indija pokušava osigurati da cijena ruske nafte za nju bude manja od 70 dolara po barelu kako bi izbalansirala probleme vezane za osiguravanje finansiranja. Prema izvorima pregovori se vode na visokom nivou.

Državne i privatne rafinerije u Indiji su od Rusije kupile više od 40 miliona barela sirove nafte od početka invazije na Ukrajinu. To je za čak 20 posto više od ukupne količine koju je Indija kupila od Rusije u 2021. godini.

Indija koja uvozi više od 85 posto svojih potreba za naftom je jedna od nekoliko preostalih zemalja koje kupuju rusku sirovu naftu. Odustajanje evropskih kupaca je stavilo rusku naftnu industriju pod veliki pritisak. Oficijalne državne procjene su da će u ovoj godini proizvodnja nafte u Rusiji pasti za 17 posto.

Indija i Rusija razmatraju opcije za isporuku nafte. Jedna od opcija je da se jedna količina šalje preko Vladivostoka na ruskom dalekom istoku. Dok bi to pomorsku rutu učinilo bržom, cijenu bi povećalo logistički problemi kopnenog transporta do Vladivostoka.

Idina vrh