Mađarska neće prihvatiti prijedlog EU o zabrani uvoza ruske nafte

04/05/2022
1 minuta čitanja

Mađarski ministar vanjskih poslova izjavio je u srijedu da njegova zemlja neće podržati prijedlog Evropske unije o zabrani uvoza nafte iz Rusije, u potezu koji bi mogao poremetiti planove bloka da primjeni jedinstveni pritisak na Moskvu zbog njenog rata u Ukrajini.

U video poruci objavljenoj na društvenim mrežama, mađarski šef diplomatije Peter Szijjarto izjavio je da će mađarsko snabdijevanje energentima biti “potpuno uništeno” embargom EU na uvoz ruske nafte koji bi, kako je rekao, “učinio nemogućim Mađarskoj da dobija naftu za funkcioniranje svoje ekonomije”.

Szijjartova izjava uslijedila je nakon što je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predložila da države članice fazno prekinu uvoz ruske nafte u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja godine u okviru šestog paketa sankcija Rusiji.

Prijedlog mora biti jednoglasno odobren da bi stupio na snagu, i nevoljnost vlada u Mađarskoj i Slovačkoj da podrže sankcije protiv ruskih fosilnih goriva postavila je blokade pred jedinstvenim odgovorom EU, prenosi AP.

Idina vrh