Inspekcija ušla u Ministarstvo sigurnosti BiH na čijem čelu je Selmo Cikotić (SDA)

27/10/2022
1 minuta čitanja

Upravna inspekcija Ministarstva pravde BiH ušla je u 11 sati u Ministarstvo sigurnosti BiH na čijem čelu je ministar Selmo Cikotić (SDA), a po prijavi Ureda za borbu protiv korupciju u Kantonu Sarajevo.

Naime, kako saznajemo provjerava se da li je Ismail Sarić, šef odsjeka u Sektoru za graničnu kontrolu ove državne institucije, koji je ujedno i član Drugostepene komisije za žalbe u postupku sigurnosnog provjeravanja, morao biti penzionisan u julu prošle godine.

Tužilaštvo BiH, podsjećamo, pokrenulo je istragu o spornim penzionisanjima nekadašnjih pripadnika policijskih agencija koji su krili tzv. beneficirani radni staž. Na taj način je i utvrđeno i nezakonito produženje rješenje za optuženika za ratne zločine Radenka Stanića, koji je bio pomoćnik Dragana Mektića.

U slučaju Sarića, ministar Cikotić je lani pokrenuo proceduru, ali je Agencija za državnu službu BiH odbila zahtjev za penzionisanjem dajući sebi za pravo da tumaći već istumačene odredbe zakona koji regulišu oblast penzionisanja i odnosa poslodavac-osiguranik.

Sada Upravna inspekcija sve provjerava.

avaz.ba

Idina vrh