30.09.2022., Dvorana Zetra - Sarajevo - Zavrsni izborni skup stranke SDA uoci izbora u Bosni i Hercegovini 2022. Photo: Damir Hajdabrasic/PIXSELL

SAZNAJEMO: Čović izbjegava SDA i pregovara s trojkom o formiranju federalne vlasti, jedan od ciljeva i smjena Sebije Izetbegović

27/10/2022
minuta čitanja

Najduže političko partnerstvo na Balkanu, ono između SDA i HDZ-a BiHozbiljno je ugroženo jer nakon punih 30 godina stranka kojom rukovodi Dragan Čović planira da okrene leđa SDA u procesu konstituiranja vlasti bez obzira što je SDA osvojila najviše mandata na federalnom i državnom nivou.

Prema dva nezavisna izvora Inforadara, razočaran zbog Izetbegovićevog izigravanja svih bitnih dogovora u prethodnih nekoliko godina, lider HDZ-a BiH Dragan Čović već je počeo pregovore se strankama trojke i njihovim liderima u vezi sa formiranjem vlasti na federalnom nivou, odnosno nove Vlade Federacije BiH.

„Održani su sastanci između Dragana Čovića i predsjednika SDP-a i Naroda i Pravde, Nemina Nikšića i Dine Konakovića, sastanak sa predsjednikom Naše stranke Edinom Fortom tek se očekuje. Čović je ozbiljan u namjerama da pokušava formirati vlast sa trojkom, no vidjećemo kako razmišlja trojka, prema svemu što se može čuti do sada ni oni ne bi imali ništa protiv, dapače“, kaže izvor Inforadara, upoznat s tokom pregovora.

Do sada osvojeni mandati (koji se po svemu sudeći neće mijenjati), daju legitimitet ovoj vrsti pregovora, jer stranke trojke sa HDZ-m broje 44 od ukupno potrebnih 50 mandata za većinu (od ukupno 98 u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH). Do potrebnog broja mogu komotno doći sa pet mandata NES-a i još tri HDZ-a 1990, sve da im se ne priključi Stranka za BiH Semira Efendića. Međutim, svi izvori govore da Efendić želi u ovakvu većinu, a osim Stranke za BiH tu je i još niz manjih partija s po jednim mandatom koje će prije prići ovoj većini nego što neće.

Iz ovog jasno proizilazi da je nova komotna većina moguća i bez Demokratske fronte (DF) Željka Komšića, koja je zasad čvrsto sa SDA, iako, za razliku od Čovića i HDZ-a, stranke trojke ne bi imale ništa protiv da im se priključi i Komšić (što bi ujedno značilo raskid partnerstva DF-a sa SDA).

No, ni to nije sve. Glavni Čovićev politički cilj po formiranju nove federalne vlasti je smjena Sebije Izetbegović, supruge lidera SDA, sa pozicije direktorice UKC Sarajevo, na kojoj je već drugi uzastopni mandat. To namjerava uraditi tako što bi nova federalna Vlada smijenila aktuelni Upravni odbor UKC Sarajevo i imenovala svoj. Protiv ovog razvoja događaja ništa protiv ne bi imale ni neke struje unutar SDA koje smatraju da je bračni par Izetbegović unazad desetak godina nanio nemjerljivu štetu ugledu i pozicioniranju stranke u domaćim i međunarodnim okvirima.

Jedno od ključnih pitanja jeste i ko bi bio novi federalni premijer, a kandidata je više. Ukoliko stranke trojke (i ostale koje su podržavale kandidaturu Denisa Bećirovića za novog člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka) pokušaju da formiraju i državnu vlast sa HDZ-om, a bez SDA, sasvim je izvjesno da bi fotelja premijera Federacije pripala nekome iz trojke jer bi na državnom nivou novi predsjedavajući Vijeća ministara bio kandidat ili kandidatkinja HDZ-a.

Već se u medijima špekulira s nekoliko imena, između ostalog i s imenima lidera NiP-a Elmedina Konakovića i SDP-a Nermina Nikšića, kojem bi fotelja premijera Federacije bila jedan od konkretnijih načina da se uhljebi jer je izvisio i na kompenzacijskoj listi za državni Parlament. Podsjećano da je Nikšić dužnost premijera FBiH već obnašao u mandatnom periodu 2011.-2015. godina.

Kada smo već kod SDP-a BiH, postoje određeni procesi unutar ove nekada najveće bh. partije budući da su pojedinci htjeli i lobirali (prije svih Irfan Čengić i Vojin Mijatović) za partnerstvo SDP-a sa SDA, no od te priče po svemu sudeći neće biti ništa, iako ovdje treba napraviti malu ogradu s ozbzirom na sva ranija iskustva u sličnim procesima i pregovorima.

Također, kako saznajemo, potpredsjednik SDP-a i novi član Predsjedništva iz reda Bošnjaka, Denis Bećirović, već polako sklapa kockice za svoj kabinet koji bi, po svemu sudeći, trebalo da vodi Ferid Buljubašić, nekadašnji zamjenik ministra odbrane FBiH i aktuelni savjetnik gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, koji ne govori engleski (iako, navodno, ambiciju ima i dr Goran Behmen). S tim u vezi u izvidnici u Predsjedništvu BiH već je boravio jedan od ključnih ljudi SDP-a Damir Mašić.

inforadar.ba

Idina vrh