JAVNOST POTRESENA – Policajka počinila samoubistvo

11/02/2024
1 minuta čitanja

Policajka Majda Ramić (1982.) iz Jablanice jutros oko 8 sati počinila je samoubistvo ispred svoje porodične kuće.  Ubila se pucajući u glavu iz pištolja, najvjerovatnije, službenog.

Hitna pomoć izašla je na teren, ali nesretnoj ženi nije bilo pomoći.

Ova informacija potresla je njene sugrađane, ali i kolege širom BiH. Nesretna djevojka je slovila kao vrlo uzorna i uspješna policijska službenica. Godinama je učestvovala u projektu „Sigurna turistička destinacija“- međunarodne policijske saradnje, gdje je bila dio tima policijskih službenika iz 10 zemalja tokom ljetne turističke sezone na području PU splitsko-dalmatinske u susjednoj Hrvatskoj.

Volontirala je i za gorsku službu spašavanja, a njene kolege, prijatelji i poznanici imaju samo riječi hvale za nju.

O tome šta je nesretnu djevojku nagnalo na ovaj čin za sada nema informacija.

Sveukupno, 800 hiljada ljudi godišnje izvrši samoubistvo – što je veća brojka nego smrt od malarije, raka dojke ili u ratu i nasilju, precizira SZO.

Doduše, stopa samoubistava je pala za 9.8 odsto između 2010. i 2016. godine, ali je u pojedinim regionima, poput američkog, porasla za 6 procenata u istom periodu.

U izveštaju se navodi da je tri puta više samoubistava u bogatim zemljama nego u siromašnim i srednje razvijenim.

Svi oni koji se bore s mentalnim ili bilo kojim drugim poteškoćama te trebaju pomoć ili savjet mogu kontaktirati Plavi telefon 080 050 305, besplatnu liniju za pomoć.

Idina vrh