Kako su u Americi završili “malina” respiratori: Na smetljištu!

04/04/2023
1 minuta čitanja

Iako su brojni stručnjaci upozoravali na opasnost ovih respioratora, oni su pod vodstvom Sebije Izetbegović bili instalirani čak i na KCUS

Sutra će biti izrečena prvostepena presuda Fadilu Novaliću i ostalima, koji su učestvovali u nabavci spornih “malina” respiratora iz Kine koji su plaćeni 10,5 miliona KM.

Optuženi su još Fahrudin Solak, suspendirani direktor FUCZ, Fikret Hodžić, vlasnik firme “Srebrena malina” i Jelka Miličević, federalna ministrica finansija. 

Instalirani na KCUS-u 

Iako su brojni stručnjaci upozoravali na njihovu upitnu kvalitetu i opasnost po pacijente, oni su poslije bili čak instalirani i na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu kojim je upravljala Sebija Izetbegović. Direktorici KCUS-a su u međuvremenu poništeni magisterij i titula profesorice. 

O kakvoj se kvaliteti respiratora radilo, pokazuje činjenica da su Sjedinjene Američke Države u 2021. godini masovno uništile ovu vrstu respiratora. 

Razlog je što se nisu nalazili na američkoj listi odobrenih medicinskih aparata za Covid pacijente.


Video uništavanja respiratora ACM812A, koje proizvodi kineska kompanija Aerospace Changfeng, identičnih koje je kupila i Vlada FBiH Fadila Novalića preko firme “Srebrena malina”, snimljen je u Majamiju dok su istovarani na odlagalište otpada u South Dadeu. 

– Pozdrav sa deponije South Dade, gdje su bačeni i uništeni milioni dolara i vidu potpuno novih medicinskim ventilatora… –  rekla je novinarka Glena Milberg (Glenna) koja je izvještavala o ovom slučaju.

Koliko su plaćeni

Novinarima “Local 10 News” rečeno je da se radi o aparatima proizvođača “Beijing Aerospace Changfeng Ltd.” iz Pekinga, a prema informacijama do kojih su došli cijena jednog uređaja je iznosila 26 hiljada dolara (oko 42.000 KM) tokom najveće potrebe za respiratorima prošlog proljeća. Podsjetimo, Novalićeva Vlada je, s druge strane, plaćala preko 100 hiljada KM po jednom respiratoru.

Beijing Aerospace ChangFeng Ltd, model ACM812A, nije bio na listi 86 modela respiratora koje je FDA (Američka agencija za lijekove i hranu) odobrila za hitnu upotrebu za Covid pacijente, te su zbog toga morali biti uništeni.

Idina vrh